Beskära syrenhäck

Sofia

Hej

Jag har haft en gammal hög men gles syrenhäck som jag lite desperat klippte ner totalt förra våren. Den var ca 3 m hög men delade sig först ca 1 m upp. Jag la ny jord och gödsel på och i höstas hade det börjat växa upp så smått igen. Problemet är att de nya skott som nu kommer upp är på vissa håll är ca 1 m men utan förgrening.

Jag vill nu att häcken ska bli tät långt ner. Kan jag klippa det som kommit upp denna vår igen för att tvinga fram förgrening eller blir det för tufft efter förra årets hårda beskärning? När ska jag i så fall beskära? Nu i mars eller senare? Om det är så att häcken på vissa håll blir för gles trots beskärning, kan jag då komplettera med nya buskar som jag planterar in i den gamla häcken?

Tacksam för svar.

/Sofia

Odla Svarar: 

Hej

Din syrenhäck tål mycket väl en beskärning nu på vårvintern så att den grenar sig ända nere. Klipp den till cirka 20 centimeter ovan mark nu och släpp upp den sedan. Om du vill kan du korta in de nya skotten på syrenhäcken också nästa vår, men då cirka 40 centimeter ovan mark.

Om syrenhäcken blir gles på vissa ställen kan du mycket väl gräva ner nya plantor på de glesa ställena, akta bara de gamla rötterna. Antingen flyttar du rotskott som du kanske redan har eller så köper du några mindre, krukodlade syrenplantor från plantskolan, kanske i en annan färg. Klipp ner även dessa så att de grenar sig likadant.

Med vänlig hälsning Sylvia