Beskära prydnads/hängapel

Anna Erlandson

Hej Odla nu, vilken tur att ni finns för jag behöver hjälp med att beskära och på så sätt rädda två hängaplar i vår Brf. Den ena (A) är kanske 10 år gammal och börjar få en rejäl stam, är knappa två meter och har grenar som hänger ner i marken.

Den andra (B) är något äldre men har beskurits så hårt och fult att den är nog bara 1,50 meter och har en platt krona och grenar som hänger ner till marken den med. Den är inte snygg men den lever och jag vill gärna att den ska få en mer naturlig look.

Den första (A) hotas nu av några som tycker att den blivit för yvig och stor och eländig och vill ta bort den helt, (B) ser bara för eländig ut men har hittills klarat sig från såg-lystna. Vad ska jag göra och hur ska jag göra det? Hur mycket kan jag ta in och hur/var lägger jag snittet?

Sen har vi ett fint äppelträd som alltid ger mycket frukt som en gammal fastighetsskötare beskurit utan att kunna och den har massor med förvildade vattenskott nu. Vad göra? Tacksam för snabbt svar så hinner jag kanske inom JAS. Hälsningar, Anna

Odla Svarar: 

Svårt att svara utan att ha sett träden.... ingen bild här. Kan du ta dit en trädvårdare som får titta på dessa träd och åtgärda fackmannamässigt? Kolla Gula sidorna efter Arborister/Trädvårdare. Föreningen bör ju betala för en sådan åtgärd. 

Sylvia