Beskära potatisblomma

Margareta

Min potatisblomma som har övervintrat i förrådet har börjat skjuta nya skott längst ner på stammen. Jag antar att jag ska ta bort dom.

  1. Men hur ska jag beskära den, ska jag ta bort hela "kronan" som ser helt död ut eller bara korta av grenarna lite grann?

  2. Ska jag beskära den före eller efter omplantering?

  3. När är det dags att ta in den i rumstemperatur? Jag bor i zon 5.

/Margareta

Odla Svarar: 

Hmm... om kronan på din potatisblomma ser död ut så kanske den är det också? Jag skulle nog ta in potatisblomman och klippa lite i kronans grenar för att kolla om de är gröna inuti eller om de är bruna och torra. Klipp lite i taget och jobba inåt så att du ser om hela grenen är brun eller om det finns liv längre in.

Men bevisligen lever ju potatisblomman nertill så om den är helt död upptill, kan du låta de nya skotten nertill växa upp och bilda en buske istället för ett "träd". Korta in om de är klena och svaga men ta inte bort helt. Däremot kan du sedan klippa bort den döda kronan.

Byt jord i samband med att du klipper eller ett par veckor efter, och låt potatisblomman stå inne, ljust och svalt. Det kan du göra nu snart om du har en passande sval och ljus plats.