Beskära krukodlad liguster

Eric

Jag planterade krukodlad Liguster Ovalifolium maj 2011 i Skåne. Plantorna var då ca 125 cm höga men ganska smala och taniga. De växte något under säsongen 2011 men är fortfarande smala och taniga. När ska jag klippa dem i vår (är början av mars ok?), och hur mycket? Jag vill givetvis ha en hög häck så snart som möjligt men samtidigt vill jag också ha en tät och fin häck.

Kan jag använda avklippta skott som sticklingar och hur ska jag då göra med dessa?

MVH Eric

Odla Svarar: 

Så kallad uppbyggnadsbeskärning behövs även om man använder krukodlad liguster, så klipp ner ligusterplantorna för att de ska grena sig. Det går bra nu i mars.

Det bästa vore att börja bygga upp ligusterhäcken från början om du nänns. Det betyder att man klipper ner till ca 10-15 cm ovan mark. Då kommer det att växa ut många nya skott från marken och dessa kan man sedan klippa ner en gång till, nu ca 20-25 cm ovan mark. Så fortsätter man med att släppa upp ligusterhäcken ca 20 cm per år tills man är nöjd med höjden.

Tänk på att ligusterhäcken ska vara lätt pyramidformad, alltså lite bredare vid basen, så att ljuset kommer åt ända ner.

Det bortklippta kan du pröva att använda som sticklingar. Klipp sticklingar ca 20 cm långa, ta bort bladen på den delen som hamnar under jorden, stoppa dem i sandig jord med 2/3 av grenen under jord. Vattna så ligustersticklingarna inte torkar ut. Har du tur så rotar de sig under sommaren.