Beskära Ginnaslalönn, Paradisäppelträd och Plommonträd så här sent??

Viveca Hellsten

Hej Sylvia!

Jag har en ginnalalönn som är alldeles för hög och bred (mot grannens tak t.ex.) Har även ett paradisäppelträd som behöver kortas ner rejält på höjden Ett plommonträd som är stort och med bara ca en tredjedel av alla grenar som är levande - resten är döda. Och "plommonbuskar" från rotskott som skulle behöv kortas in på höjden och ansas.

Jag hade tänkt beskära i JAS-perioden men blev helt plötsligt jättesjuk och kunde inte fixa någonting av detta. Men nu är jag frisk och undrar om jag ändå kan beskära nu (även fast det är regnigt just nu och som sagt inte JAS längre). Jag bor 3 mil norr om Stockholm. Mycket tacksam för svar snarast.

Viveca

Odla Svarar: 

Hej!

Problemet med att beskära sent är att det är mer eller mindre fuktigt och då kan svampsjukdomar lättare få fäste i de färska beskärningssåren.

Lönnar bör enbart beskäras under JAS-perioden, så kanske kan du vänta till nästa?

Äpple, även paradisäpple, kan i princip beskäras på vårvintern, men detta ökar antalet vattenskott. Om det inte är ett problem så kan du göra det under en torr, solig och inte för kall period på vårvintern.

Plommonträd bör beskäras efter skörden under JAS-perioden. De heldöda grenarna kan du dock ta bort nu när som helst, men vänta gärna med resten till nästa JAS. Stenfrukt som just plommon blöder om man beskär på våren.

Med vänlig hälsning Sylvia