Beskära Bignonia 'Madame Galen'

Björn

Köpte och planterade min bignonia 2010 sept. Första blomning 2011 juli, en enda gren med flera klasar. 2012 kom det en enda klase tidigt sedan kom det nya blommor i slutet på augusti och september.

Nu har bladen trillat och växten verkar ha gått i vila så jag trodde att det borde vara tid för att beskära. Jag gav den hjälp att klättra med ett gallerverk men därefter har det gått bra i vissa fall, men jag har även fått hjälpa med snören när den tappat fästet. Jag har erfarenhet från att beskära fruktträd (visserligen för 50 år sedan) men kan tänka mig att jag måste beskära en klängväxt så att den hittar nya fästen. Jag vill gärna ha den uppåt.

Kanske måste jag också plantera om den, den står i en rund kruka som invändigt 28 cm hög och 33 cm bred upptill. Tyvärr finns det inte mycket mer plats. Gatan är 3 m bred och det är trafik som man måste ta hänsyn till, visserligen enkelriktad. Om det är nödvändigt kanske man kan få till litet större volym. Antar att det är bäst att skära bort dem som inte sitter stadigt och behålla vissa linjer som verkar bra. Har en bild 480x640 194 k borde fungera. Kan skicka den per mail.

Bor i Italien.

/Björn

Odla Svarar: 

Hej

Det går att bifoga bilder här på frågan men jag tror att jag förstår hur det ser ut.

Jag tror att din bignonia skulle må bättre om du kan ge den en större jordvolym. När bignonian blir större behöver den mer plats för rötterna och den behöver också gödslas under tillväxtperioden. Nu när bignonian är i vila behöver den däremot inte gödslas men väl vattnas om det inte regnar.

Bignonian bör klippas så att den uppmuntras att komma med nya skott som blommar bättre. Man kan med klippning rikta bignonian åt den riktningen man önskar, i ditt fall alltså uppåt genom att korta in grenar som spretar för mycket åt sidorna, så du verkar ju ha gjort rätt.

Med vänlig hälsning Sylvia