Beskära äppleträdet

Anneli

Hej

Vi planterade vårt äppelträd Fredrik i våras och undrar när vi ska beskära det första gången?

Kan du hjälpa oss att titta på bilden och rita ut vilka grenar som bör kapas och hur långt?

Tack på förhand!

/Anneli

Odla Svarar: 

Hej!

Tyvärr går det inte att lägga ut mer än en bild på samma fråga så jag kan inte göra någon teckning men jag ska försöka förklara, och jag har markerat på bilden med rött. Jag hoppas att du kan se det. Det bästa är att du lånar en bra beskärningsbok i biblioteket så att du kan titta hur det ska se ut. Nya Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht/Gustav Alm/Han Veltman har mycket bra teckningar och förklaringar om hur man beskär fruktträd.

Ditt äppelträd ser ut att ha ett konkurrerande toppskott, som tas bort. Det kvarvarande toppskottet kortas in till cirka hälften. På ditt äppelträd ser det ut som att det passar bra att klippa precis över det konkurrerande toppskottet. Lämna inga långa tappar utan klipp strax ovanför “ögat”, dock inte så nära att du skadar själva “ögat”.

De övriga skotten är placerade runtom äppelträdet som det bör vara, de kortas in cirka 2/3 av längden strax över ett utåtstående öga, så att det nya skotten kommer att växa i rätt riktning. Det skottet som finns överst på grenen efter klippning är det som utvecklas mest.

Hoppas det går bra ändå!

Med vänlig hälsning Sylvia