Beräkna rosantal till slänt

Kristina

Hej

Jag vill plantera buskrosor i en rabatt som inga andra växter har nu. Jag hade tänkt enbart kanadensiska rosor. Rabatten är 7 m lång och 3,5 m bred, den ligger i en slänt och det sluttar ganska ordenligt där. Tanken är att det skall vara ganska tätt med rosor i olika höjd och jag vet på ett ungefär vad jag vill ha.

Men problemet är att jag snart skall beställa rosorna och vet inte riktigt hur många som behövs. Skulle vara tacksam för hjälp med att räkna ut antalet.

Med vänlig hälsning Kristina

Odla Svarar: 

Hej

Det blir säkert vackert med en rosenrabatt där. Eftersom det är en slänt så tänk på höjderna när du planterar. Placera de högsta rosorna bakom så att de varken tar ljuset från de lägre eller skymmer dem.

Du kan räkna behovet av rosenplantor så här: kolla beskrivningen på rosen, där brukar det stå höjd och bredd. Rita gärna en mall. "Placera" den första rosen cirka 50 centimeter från kanten i både bredden och djupet i din blivande rabatt och räkna sedan framåt rosens blivande bredd, till exempel 1 meter, då är vi 1,5 meter ut från korta sidan. Ta sedan nästa ros' bredd och fortsätt så här fram till den bortre rabattkanten. I mitt exempel behövs det alltså 6 rosor till 7 meters rabatt i den första raden. Om rabatten är 3,5 meter djup, får du plats med 3 rader rosor om vi hela tiden räknar med 1 m som rosornas diameter.

Nästa omgång av de lite lägre rosor planterar du i zick-zack med den övre raden, det betyder 7 rosor. Sista raden blir återigen 6 rosor om vi räknar med att alla blir cirka 1 meter i diameter.

Du kanske vill ha någon kantväxt till rosorna, till exempel en låg flocknäva eller liknande?

Med vänlig hälsning Sylvia