Beläggning på äppelträd

Gudrun

Hej och tack för ditt tidigare svar på min fråga om beläggning på äpplen.

Jag skickar över bild på äpplena. I år är de flesta äpplen här fulla med mask, så det är bara en bråkdel som kan användas. När det inte är "maskår" så är det endast skalet som är påverkat av det gröna. Då kan dom, som du säger, användas till mos och annat.

Men dom ser väldigt tråkiga ut och man undrar ju vad det är som sitter på skalet. Problemet har dykt upp de senaste åren. Innan dess var äpplena jättefina.

Tror du att man kan åtgärda det på något sätt?

Med hälsning Gudrun

Odla Svarar: 

Hej

Jaha, då ser jag vad problemet med dina äpplen är: pricksjuka! Eventuellt kan det även vara borbrist, och ett och annat maskhål också...

Tillför mycket kalk på marken runt äppelträdet, gärna dolomitkalk, Det är sur jord och/eller surt regn som brukar orsaka pricksjukan. Du kan ju också pröva det gamla knepet att kalkslamma äppelträdets stam, men övrig kalkning behövs ändå.

Gödsla gärna äppelträden med ett fullgott gödselmedel. Du kan antingen rotgödsla via rotvattnare och gödselmedel för fruktträd eller spetta 4-5 hål vid trädkronans kant där sugrötterna befinner sig och där ge Algomin eller Chrysan, 1 näve per hål. Undvik dock överdriven kvävegödsling.

Se också till att äppelträdet har god tillgång till vatten vid torrperioder, särskilt under försommartorkan.

Utför inte alltför kraftig beskärning, men se ändå till att äppelträdet är luftigt i kronan.

Hoppas detta hjälper inför nästa år!

Med vänlig hälsning Sylvia