Bekymrad över mitt citronträd

Stefan Bengtsson

Hej Jag har en fråga som bekymrar mig och som jag gärna vill stämma av med er. Jag har ett stort citronträd (ca. 2,5 m högt) i min vinterträdgård som just nu börjar se dåligt ut. Bladen gulnar från mitten och utåt och ramlar till slut av. Hittills har den tappat ca 20 % av alla blad. Den har blommat och blommar just nu väldigt intensivt och jag har nog runt 100 blommor/småcitroner på trädet. Det ser ut som om citronerna fortfarande blir större, så trädet verkar förmedla näring till frukterna. Jag har denna vinter haft problem med lite bladlöss (små gröna rackare på blommorna och små vita hoppande rackare i jorden) Har försökt att spraya pyrex där jag sett ohyran på blommorna och på bladen men med begränsad verkan. De små vita hoppande rackarna behandlade jag med nematoder (någon slags kvalster) som tog bort dem helt. Eftersom jag inte ville spruta för mycket gift på trädet gick jag över till att spraya såpvatten, men det var ungefär då som trädet såg ut att börja må dåligt. (vet inte om det har haft betydelse eller inte) Jag har en stor självvattnande kruka (ca 1 m i diameter) och vag har haft ganska mycket vatten i den, har även vattnat med citrusnäring under vintern. Min granne som jobbar på blomsteraffär funderade över om jag haft för mycket vatten i krukan, så jag sög ur vattnet för ca. en vecka sedan så den nu håller på Att torka ut, men ännu syns ingen skillnad, den fortsätter att tappa blad. Det kommer nya skott och trädet blommar som sagt väldigt intensivt. Jag har också en växtlampa (11w LED med olika färger) som sitter över trädet och belyser det under ca 12 timmar per dag. Som sagt står trädet i en vinterträdgård som håller runt 20 grader hela vintern och nu i vårvärmen når mellan 25-30 grader varma dagar. Det står vid fönstret och får mycket ljus. Jag har haft trädet i tre år, och hittills har det mått väldigt bra. Jag är noga med att vattna i jorden med näring ibland och inte bara i ”bevattningshålet” i krukan. Jag skulle vara väldigt tacksam om ni har några tips om vad jag kan försöka med.

Odla Svarar: 

Hej!

Det låter ju som citronträdet har blommat så intensivt att det har gjort slut på näringen. Ge det mer citrusnäring (finns att köpa i plantbutiker) och kolla om det behövs mer citrusjord också. 

Sedan kan du börja ha uterummets dörrar öppna dagtid så att citrusen får friskt, sval luft. Stäng dörren inför natten tills trädet har vant sig och det inte är någon risk för frost.

Det kan t o m stå ute på altanen under sommaren när det väl har vant sig. 

Med vänlig hälsning
Sylvia