Behandla odlingskragar?

Cecilia

Hejsan

Till våren skall vi gräva upp vårt gamla hallonland (numer överbevuxna ogräsland med skruttiga hallon). Istället för 2,5*9 m kaos tänkte vi dela av ytan i olika zoner; två parallella rader hallon á 4 m, två pallkragar för grönsaker och örter samt en bef del med rabarber.

För att kunna hejda gräsmattans och ogräsets framfart tänkte vi dela av ytorna med rejäla kanter av träplank någon dm ner i jorden. Så är det idag och just den biten har funkat bra. Min fundering är nu hur man bäst behandlar dessa plank (och pallkragarna).

Samtidigt som man vill att de skall vara beständiga över tiden så vill jag inte att de skall fälla gifter till de bär och grönsaker som vi odlar och äter. Skall de oljas/målas/vara tryckimpregnerade?

Gällande pallkragarna så finns det många på begagnatmarknaden. Hur pass bra kan dessa tänkas vara i detta sammanhang?

Mvh Cecilia

Odla Svarar: 

Hej Cecilia

Har man dessa funderingar kanske det är bäst att välja garanterat giftfritt, eller hur. Om du väljer material som ek eller äkta sibirisk lärk behöver de inte behandlas och blir med tiden vackert silvergrått. Om du väljer pallkragar av obehandlat trä ökar du livslängden på dem om du målar dem med ofarlig färg. Det är en enkel lösning och brukar funka i många år.

Det som håller längst är nog hårdträ, till exempel Cumaro, men det är ju alltid en kostnadsfråga också. Alternativa lösningar är förstås att kontakta en smed eller plåtslagare som tillverkar metallkanter enligt dina mått.

Lycka till önskar Karin