Begonian får fläckar

Christina

Hej

Har en gammaldags begonia med vita små blommor och gröna blad. Den har varit fin och växt sig stor. Nu helt plötsligt har den fått fläckar på bladen som sedan torkar och blir bruna. Finns både på kanterna som mitt i. Ser inte några djur. Vad har hänt?

Mvh Christina

Odla Svarar: 

Hej

Kan begonian ha stått i den torra, varma luften nära ett element som har stått på fullt? Det har varit ganska så kallt så kanske du har haft varmare än vanligt inomhus? Flytta i så fall begonian till en svalare plats och duscha den lite då och då med blomsprutan.

Om det inte kan vara det ovanstående och om fläckarna på begoniabladen dessutom är korkaktiga, så ta en lupp och kolla så att det ändå inte är trips, de är så små att man knappast ser dem med blotta ögat. Medel mot trips finns att köpa.

En tredje möjlighet är begoniabakterios, en mycket smittsam bakteriesjukdom som kan komma med om man köper till exempel en julbegonia som har bakterier på sig. Denna sjukdom smittar lätt via blad, krukor, jord, vattenstänk eller händer om man hanterat båda växterna. Tyvärr finns det inget botemedel mot denna sjukdom.

Med vänlig hälsning Sylvia