Barnvänlig tomt

Sanna

Hej

Håller på och anlägger en ny trädgård och min stora fundering är om jag ska göra en stor gräsmatta som barnen kan springa på (är 2-5-7år), eller ska man satsa på flera mindre planteringar och kanske ett stort träd i mitten?

Huset är en nybyggd enplansvilla i klassisk stil och tomten ska omges av en tujahäck. Jag har en stor äng på andra sidan huset, men den sluttar mot en väg, ingen häck på den sidan.

Tacksam för dina råd.

/Sanna

/// sanna

Odla Svarar: 

Hej Sanna

Det är lite svårt att råda då jag inte vet hur stor tomten är. Jag utgår från att de minsta barnen inte kan leka på ängen utan att du är med, så ängen blir värdefull först lite längre fram. Jag har själv alltid haft både blommor, grönsaker, bär, frukt och gräsmatta då barnen var små. Med tiden har gräsmattan minskats och nu är det inte mycket gräsmatta kvar. Min erfarenhet är att det går utmärkt om man lär barnen vad som inte går att äta och låter dem vara med då man joxar i trädgården. Låt en hörna vara lite rörig och låt dem härja fritt med geggamoja och annat skoj där. Skräpkläder även till kompisarna för utlåning är att rekommendera. En regnvattentunna ger inspiration till många lekar, men kräver såklart att man är ute tillsammans med barnen.

Känner du dig tveksam till att det går får du nog ha mest gräsmatta och kanske en del blommade prydnadsbuskar eller stråk av prydnadsgräs/bambu som livar upp det lite - beroende på smak. I några få stora urnor kan du ha säsongens blommor som du då orkar sköta med vattning och gödning precis som man ska. Med tiden kan du sen öka rabatterna/gångar/uteplatser osv och minska gräsmattans yta. Om du inte vet alls rekommenderar jag dig att kontakta en landskapsingenjör/trädgårdsarkitekt i ditt område som åtminstone kan dra upp de stora linjerna för just dig. Anläggning kostar ju ganska mycket och kräver en del eftertanke och kunskap.

Lycka till önskar Karin