Bärbuskar i bur och upphöjda bäddar.

Susanne

Vi har många rådjur. Har krusbär, svarta vinbär och amerikanska blåbär. Bara en del av vinbären kan vi ta hand om, resten är uppätna. I England är det ju vanligt att ha en ¨fruit cage¨ för att skydda bären från fåglar. Något jag har tänkt på. Då kan man få bukt på fåglarna och rådjuren, två flugor i en smäll. Bara det att där jag har plats med buren, är marken blöt på vintern, och inte djup. Det är berg under. Det går inte att dränera det tyvärr. Frågan är då, kan jag odla bärbuskar, typ vinbär, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, i upphöjda bäddar? Bygga lådor ca 35-40 cm från marken med tidningspapper i botten som kan förmultna bort så rötterna kan fortsätta ner i marken när buskarna tar sig? Hur långt går rötterna ner? Om det går, hur breda behöver lådorna vara? Kan jag använda impregnerat virke om jag har fodrat lådorna med plast? Blir buskarna känsligare för hårda vintrar i lådor?

Odla Svarar: 

Du kan mycket väl bygga rejält stora lådor som du odlar i. Ju större destå bättre, nästan, så att du får plats med mycket jord. Och tidningspapper på botten går också bra. Om du har ett jordlager under tidningarna, så 40-50 cm lådhöjd bör räcka. 
Om du bygger lådorna i tryckimpegnerad virke, behöver de fodras med byggplast så att giftet inte tar sig in i jorden.
Ett alternativ är att du köper stora "brunnsringar" av cement, ca 50 cm höga och så breda du önskar, som du använder istället för att bygga lådor. Väger ju en hel del, men kan du få dem på plats så stannar de där.
Se dock till i båda fallen så att det finns utlopp och dränering så att inte vattnet samlas i lådan/ringen under vintern.

Sedan kan du omkringa det hela med en "hönsgård" av nät så att inte rådjuren tar sig in. Under tiden du har bärskörd kan du lägga på ett bärnät över nätet som stoppar fåglarna också. Kanske en idé som kan funka?

Sylvia