Bär och växter i kruka till vintern

Rebecca

Hej! Jag har lite olika bär och växter ute på balkongen i olika krukor. Det jag undrar nu är vad man ska göra med dem inför vintern. Kan de stå kvar ute eller ska man ställa in dem i något förråd där det är lite varmare (i och med att de står i krukor)? Ska man klippa ner dem, hur mycket i så fall? Ska man "isolera" på något sätt (om de står kvar ute)? De bär och växter jag har är hallon, smultron, rabarber samt ett litet träd (Salix int. 'Hak. Nishiki' står det på den lilla informationslappen). Tack på förhand! Hälsningar, Rebecca Mårtensson.

Odla Svarar: 

Lite beroende på var du bor någonstans så skulle de i södra Sverige kunna bo kvar på balkongenm om du isolerar krukorna. Ta t.ex. stora frigolitlådot (såna får man ofta gratis med vitvaror) och placera krukorna i den. Täck med frigolitchips eller torra löv och juteväv. Luftigt ska det vara, annars möglar det.

I annat fall kan du ställa in dem i något förråd över vintern, kolla bara då o då om det behövs lite vatten.

Hallon kan du klippa bort de grenar som gett bär i vinter, de nya som vuxit upp under sommaren ska vara kvar om det inte är en s.k. hösthallon.

Smultron kan du också klippa ner liksom rabarber.

Eukalyptusviden behöver inte klippas alls.

Sylvia