Azalea och barrträd

Inga

För många år sedan hade jag en fin azalea som vid lille julafton fick sällskap av vår julgran i samma rum. Dagen efter hade hela azalean vissnat till oigenkännlighet. Jag hävdade då att det nog berodde på granen.

Nu har det hänt igen. En jättefin azalea fick sällskap av en kvist tallbarr i en bukett. Dagen efter var azalean vissen och orkeslös.

Finns det enzymer i barrträden som azalean inte tål?

/Inga

Odla Svarar: 

Hej

Ja, gran och tall (och äpplen) utsöndrar ett ämne, etylengas, som gör att snittblommor och även krukväxter vissnar fortare och det kan alltså gälla azalean. Blommor bör inte stå nära barrväxter, helst inte ens i samma rum om möjligt, så ställ gärna din azalea i ett ljust norrfönster utan element under och inte ett barr i närheten.

Azalean är även kinkig när det gäller vatten. Många tror att det inte går att vattna ihjäl en sådan, men det är lätt hänt och det kan gå fort. Den får aldrig torka ut, men många gånger gör folk tvärtom, azalean får istället för mycket vatten eller så står den i restvatten för länge, då kan det tyvärr bli som du beskriver.

Med vänlig hälsning Sylvia