Avskärma uteplatsen

Petra

Jag har blivit med uteplats! Det jag skulle vilja göra är att skärma av uteplasen lite, då det känns som att stå på scenen när man vistas där. Har du något bra förslag? Tänkte i första hand odla i krukor men en liten rabatt är inte omöjligt att ordna. Har sått sommardahlia i olika färger så något snyggt som matchar det kanske... Hur skulle du själv ha gjort om du hade min uteplats? Uteplatsen ligger i söderläge och zon 5-6.

Odla Svarar: 

Hej Petra! Du önskar insynsskydd till din uteplats. Jag vet inte riktigt hur stor plats vi har till vårt förfogande, men jag utgår från att du bara får ta en liten strimma av gräset utanför uteplatsen till hjälp. Därför är det kanske lämpligt att ha spaljéer i lite olika höjd. De högre lite strategiskt placerat där du vill kunna vistas utan att alla ser dig. Du kan leda klätterväxter i spaljén för att öka insynsskyddet ytterligare. Vad sägs om clematis t.ex. ´Alpina Plena (vit, zon 5), ´Cyanea´ (blå zon 6 ), C. macropetala (blå dubbel zon 5). + Humulus lupulus Áurea´zon 5 eller H. l ´Nordbrau´ zon 6) + Lonicera caprifolium zon 5. På den skuggigaste platsen leder du Aristolochia mandschuriensis E, zon 5 i spaljén.

I urnor kan du ha sådant som du inte behöver övervintra såsom dina sommardahlior. Töm ur urnorna och förvara dem upp och ner en bit upp från marken på vintern så att de kanske klarar sig från att spricka. Jorden slår du ut som jordförbättring på klätterväxternas fötter. Lycka till Petra! Med vänlig hälsning Karin