Avokadoplantor

Frida

Hej! Jag har två avokadoplantor som är cirka 2 år gamla. Dom är ungefär 60 cm höga och har blad bara högst upp på stammen. Varje gång det växer fram ett nytt bladpar högst upp så skrumpnar de nedre bladen ihop och ramlar av. Jag har prövat att ha skålar med vatten runt omkring och att spraya dom med vatten varje dag. Jag har även en lampa med västbelysning över dom men ändå blir bladen bruna och skrumpnar och till sist ramlar av. Jag vet inte vad mer jag ska pröva? Jag har också prövat att beskära det övre bladparet för att dom skall grena sig men det händer ingenting. Dom blir bara högre och högre med bara 1 eller 2 bladpar högst upp. Vad ska jag göra för att dom skall bli fina träd? MVH Frida

Odla Svarar: 

Just nu under vintern bör du inte göra så mycket. Jag tror att de piggnar till när ljsuet ökar till våren, det är nog i alla fall ljusbrist som gör att de lätt tappar bladen. Fast så gör de i alla fall, de ska ju bli träd och bilda en stam. 

På våren, om de har fler än ett bladpar, kan du pröva att knipsa av toppen så kanske de grenar sig då. Att knipsa av blad hjälper inte, det ska vara stammen som knipsas av. Pröva med den ena först, men som sagd när ljuset har blivit starkare på våren. 

Sylvia