Äta råa fläderbär
Du svarade här på en mans fråga om man kan äta fläderbär. Men på wikipedia står det att de är giftiga och att de måste kokas?
/Jenny
Hej
Fläder, Sambucus nigra, är inte giftig. De svarta fläderbären smakar dock inget vidare som okokta, så man brukar göra saft eller sylt på dem.
Det är bär till DRUVflädern, Sambucus racemosa, de röda, som är giftiga. Även sommarfläder S. ebulus är giftig. Det står klart och tydligt så på Wikipedia också. Förväxla alltså inte dessa med den riktiga flädern med svarta bär.
Du kan till exempel göra Grevinnesylt där du plockar fläderbären från äkta fläder när de är riktigt svarta men inte övermogna.
2 liter svarta fläderbär 1 kilo syrliga äpplen 6-7 deciliter socker
Rensa bären, skala och kärna ur äpplena och hacka dem fint. Koka äpplena nästan mjuka. Tillsätt rensade fläderbär och koka i 10-15 minuter. Häll i sockret och koka i ytterligare 10 minuter. Skumma väl. Tillsätt eventuellt konserveringsmedel för längre hållbarhet eller använd Syltsocker istället. Häll upp i varma burkar.
Med vänlig hälsning Sylvia