Anlägga perennrabatt

Hej!
Vi ska anlägga en rund perennrabatt, ca 2,5-3 m i diameter. Blomsorter har vi sett ut, den kommer gå mycket i vitt och grönt med olika höjder och blomning vid olika tider. Mina tre frågor är:

1. Hur många olika sorter kan vara lämpligt på en sådan yta? Vi vill ju skapa variation, men det får samtidigt inte ser rörigt ut.

2. Hur ska man tänka när rabatten är rund? Jag antar att det högsta ska vara i mitten, men den kommer inte vara liksidig sedan.

3. Hur stora skillnader i höjd kan det vara på intilliggande sorter? Blir det för höga skillnader antar jag att det ser konstigt ut eller?

MVH,
Anna-Karin

Odla Svarar: 

1. Ta hellre flera plantor av färre sorter än en planta av en massa olika sorter. Annars blir det plottrigt av det hela.

2. De högsta plantorna ska vara i mitten, det kan räcka med 1 stor, hög växt där. Sedan kan man "terrassera" resten av plantorna med ca. 20-30 cm i höjdskillnad ända ner till kantväxterna på ett par dm.

3. Se föregående svar.

F.ö. så lämna ganska ordentligt med plats för växterna att breda ut sig. Plantera flera av samma växt i grupper, inte så att de går i en smal remsa runtom. Gör t.ex. 6 hål för 6 likadana växter i en uppåtriktad pyramidformation, plantera sedan andra växter i en neråtriktad pyramidformation etc etc.

Förstår du mig rätt?
Sylvia