Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skadegörare i trädgården

Skadegörare i trädgården - nematoder. Från Hemträdgården 4 -2006 av Eva Wirén, hortonom, trädgårdsrådgivare.

I vårt tema om skadegörare har turen nu kommit till nematoderna - små maskar som finns överallt.

Nematoder är jordens vanligaste varelser. De förekommer i alla miljöer - is, hetta, fukt, torka - och är spridda över hela världen. Nematoder kan inte röra sig långt av egen kraft men transporteras på olika sätt med jord, vatten, växter, små och stora djur, redskap.

Många nematoder lever av organiskt material, en del som parasiter. Spolmask, springmask och trikiner låter säkert bekant och är exempel på parasiterande nematoder i djur eller människa. Parasiteringen behöver inte bara vara av ondo - nyttodjur kallar vi de nematoder som lever i och dödar olika insektslarver, t.ex. öronvivel-, pingborre- och sorgmyggelarver, som ju är skadedjur på trädgårdsväxter. Ungefär 10 % av nematoderna är parasiter på växter, och det är dessa det ska handla om här.

Små maskar
Nematoder är rundmaskar, smala, tråd- eller spolformiga, och de plantparasiterande formerna oftast mikroskopiskt små, 0,5-1,5 mm långa. En del nematoder lever fritt - inuti eller utanför växten - andra fastsittande på växten (rötterna). Nematoder har en s k muntagg med vilken de gör sår i växten och suger näring. Hålet kan bli en inkörsport för andra skadliga organismer.

Nematoder sprids med angripet växtmaterial, t.ex. revor, sticklingar, plantor, knölar med smittad jord på. Följden av skadorna är dålig tillväxt, ökad känslighet för torka, sämre vinterhärdighet, påverkan på skörd och kvalitet, och sekundära angrepp av andra skadegörare.

Dålig tillväxt, deformerade växtdelar
Nematoder angriper olika delar av växten och brukar därför delas in i bl.a. rotnematoder, knöl-, lök- och stjälknematoder samt bladnematoder. Angrepp på rötterna hämmar växtens vatten- och näringsupptag och skadorna syns som dålig tillväxt, svulster eller knölar på rötterna, tovigt och buskigt rotsystem. Den svaga tillväxten uppträder ofta fläckvis i odlingen, det blir glest på vissa ställen. Stjälknematoder ger deformerade, förvridna och förtjockade blad och stjälkar. Skador orsakade av bladnematoder syns dels som kantiga bladfläckar och så småningom brun, död vävnad (gäller många perenner), dels som missbildade blad och korta bladskaft (jordgubbar).

Det är inte alltid så enkelt att lista ut att det är nematoder som ligger bakom en skada. Många gånger kan symptomen förväxlas med annat.

Trädgårdsväxter att vara uppmärksam på:

Potatis: potatiscystnematod, även kallad potatisål, lever på rötterna och är en allvarlig skadegörare som kan finnas kvar i jorden många år. Skadebilden är små, tynande plantor som kan vissna helt, buskigt rotsystem med jord som inte vill lossna. Få, små knölar.

Jordgubbe: flera olika nematoder angriper jordgubbe. Symptomen är skrynkliga, krusiga ofta rödaktiga blad, hårlösa och styva blad/bladskaft. Dålig tillväxt pga. att rötterna blir toviga, bruna och dör. Se även jordtrötthet nedan.

Perenner: Många prydnadsväxter kan angripas av bladnematoder, t.ex. bergenia, pion, aster, flox, stjärnflocka, rudbeckia, plister, balsamblad, ormbunkar, krysantemum, begonia. Skadan syns som gulbruna bladfläckar, kantiga i formen pga. att fläcken avgränsas av bladnerverna. Flox angrips ofta även av stjälknematod som ger uppsvällda skott, deformerade blad och stjälkar. Vita sorter uppges vara mer motståndskraftiga.

Rosor, fruktträd, jordgubbar: Jordtrötthet är ett samlingsbegrepp för dålig tillväxt som uppstår vid återplantering av ett växtslag på samma plats. Flera orsaker tros ligga bakom, bl.a. nematoder.

Åtgärder

Förebyggande:
* Utgå från friskt växtmaterial. Föröka själv/ge bort/byt endast om du är säker på att plantorna är friska.
* Rengör fräs, spade m.fl. jordredskap som används av många.
* Odla med växtföljd, låt gärna gröngödsling ingå.

Vid angrepp:
* Gräv upp och kasta sjuka växter, ta bort torra växtdelar på markytan. Lägg ej i komposten. (Bladnematoder övervintrar i torra växtdelar, så efter att sjuka perenner tagits bort kan återplantering med friska plantor ske på samma plats.)
* Odla nematodresistenta potatissorter, växla sedan mellan mottagliga och resistenta sorter.
* Odla tagetes, gröngödsling under en säsong vid misstanke om jordtrötthet. Det motverkar nematoderna.


Angrepp av bladnematod på bergenia är vanligt, men förväxlas ofta med andra skadegörare.
Foto: Solveig Sidblad

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB