Frågor och svar

På Odla.nu finns många frågor och svar om trädgård och odling samlade. Börja med att söka svar på din fråga bland artiklar och redan besvarade frågor. Vi har under årens lopp besvarat tusentals frågor så sannolikheten är stor att du hittar det du letar efter. Skriv in vad du söker i rutan ovan. Du kan även bläddra igenom de senaste frågorna här nedan.

Just nu är det högsäsong för våra trädgårdsmästare ute i landet och vi har svårt att hinna svara på frågorna.  Vi återkommer efter sommaren!

 

Senaste frågorna

Måste krukväxter flyttas?

Min väninnas granne bor utomlands varje år i ung 4 månader. Varje gång innan hon reser bär hon in dessa (många) blommor till min väninna för omskötsel. Enligt henne räcker det inte med att blommorna vattnas nån gång per veckan utan blommorna måste få även syre och bo i en familj! Stämmer faktiskt detta att blommorna skulle dö ut ifall de inte flyttades till min väninna.??

Strandkastanj

Hej, köpte precis en pachira som är lagom stor men är nyfiken på ofta den ska vattnas? Hittar bara regelbunden vattning, vad innebär det?

Jordgubbsplantor i kruka under vintertid i vardagsrummet med växtbelysning?

Hej. Jag försökte hitta färdiga svar på det jag undrar men ingen fråga var samma som den jag har. Jag har lyckats fröodla jordgubbsplantor som jag planterade i juni. Eftersom plantorna var så små och sköra när sensommaren kom så tog jag in dem från balkongen och in i värmen i slutet av september (jag har inget trädgårdsland eftersom jag bor i lägenhet) för att de skulle få fortsätta att växa och bli starkare under mina special-ljusrör för växter.

Omni colour, chiliplanta

Hej. Jag ställde en fråga gällande min fina chiliplanta i förra veckan och du sa att du hade behövt bilder för att ev kunna se varför den tappar blad och ”savar”. Bifogar ett par bilder och hoppas att du kan hjälpa mig så jag kan ta hand om plantan på bästa sätt. Vet inte om bilderna kom med, så snart jag trycker på ”ladda upp bild” så försvinner den. Har det blivit något fel? Vänliga hälsningar Anette

Olvon

Har en olvon buske som när jag köpte den skulle blomma vårvinter. Den har varit väldigt seg men nu har den fullt med knoppar och några har slagit ut. Jag vet inte vad sorten heter och kan inte riktigt hitta någonstans om hur den sen ska beskäras för jag hittar ingen vårvinterblommande olvon... är det någon som vet något om detta...

Träd?

Detta lilla träd kom fram när jag röjde vid mitt sommarställe. Jag undrar vad det är. Det jar blanka blad.

Min fina chiliplanta

Hej. Jag har en omni colour chiliplanta som nu är två år. Första året fick jag galet mycket chilifrukter men i år har det varit värre och plantan verkar inte må jättebra. Jag klippte ner den ganska rejält i våras och den hämtade sig väldigt fort men dessvärre har jag inte fått så många chilifruktor nu. Jag har den placerad i ett fönster där det är väldigt ljust och jag vattnar en skvätt varje dag för annars börjar bladen hänga direkt. Nu har den också börjat avge något lite klibbigt, ungefär som sav från träden. Jag har inte använt gödning sedan i somras.

Havtorn på odlingslott?

Hej Jag undrar om Havtorn är en idealisk växt att odla på en odlingslott. Lotterna är 40-150 kvm? Vad ska man tänka på vid plantering? Hur är det med spridningsrisken? Kan man flytta en 4-8 år gammal havtorn? Vad ska man tänka på då? Hälsningar Linda

alpgullregnsplantor

Jag har odlat upp flera stycken alpgullregnsplantor i krukor (över sommaren) ,och haft dom ute i växthus, dom är ungefär 30-40 cm höga. Men nu när det blivit frost och kallt har jag tagit in dom , hur förvarar jag dom över vintern? Vad jag har sett behöver inte gullregn så mycket vatten. Nu när jag haft dom inne i 2veckor börjar bladen bli gula och falla av, vad beror det på ?

Rödbetsgroddar

Hej går det att använda några av era fröer för att göra rödbetsgroddar. Och hur gör man då?