Frågor och svar

På Odla.nu finns många frågor och svar om trädgård och odling samlade. Börja med att söka svar på din fråga bland artiklar och redan besvarade frågor. Vi har under årens lopp besvarat tusentals frågor så sannolikheten är stor att du hittar det du letar efter. Skriv in vad du söker i rutan ovan. Du kan även bläddra igenom de senaste frågorna här nedan.

Just nu är det högsäsong för våra trädgårdsmästare ute i landet och vi har svårt att hinna svara på frågorna.  Vi återkommer efter sommaren!

 

Senaste frågorna

Vad är det för blommor?

Hej! Såg dessa blommor växandes på en mur och undrar nu vad det kan tänkas vara för sort? /Anna

Nektarinbuske!

Hej! Vad är det som händer med min Nektarinbuske som växer ute och är ca 5 år! Så här har bladen blivit på många ställen på busken! Tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Ulla

Unga vinrankor

Hej, förra sommaren köpte jag två stycken vinrankor som jag planterade i ett skyddat läge. Ett par stycken små vindrveklasar har bildats under våren. Min fråga är om plantan klarar av att ge energi till så många klasar av vindruvor i ien sådan ung åldern. Ska man avlägsna några klasar så mer energi kan ges till resten av plantan, eller ska man låta den växa fritt?

Azaleabuske

Hej. Jag har problem med min Azaleabuske, 1år gammal. Den har delvis torkade (vissnade) grenar. Vad kan ha hänt? Hälsningar Ingwar

Klöver i kruka

Hej! Har planterat olika klöverblommor i en zinkkruka på balkongen för 14 dagar sedan. Kan jag ta upp dom ur zinkkrukan och plantera dom i blomsterlådor istället efter denna tiden?

Dvärgsyrén på stam

Hej! Jag köpte en dvärgsyrén på stam som jag har i kruka på balkongen. Kronan blommar fint men den har även en lång kvist med större blad som växer från stammen. Det ser ut som att kronan är dvärgsyrén och den andra kvisten är "vanlig" syrén. Hur kan det bli så? Ska jag klippa bort kvisten eller kan den vara kvar och toppas? Tack på förhand!

Kiwi

Hej, har försökt att hitta svaren på mina frågor bland era tidigare svar ytan resultat. Men jag har en kiwi som jag planterat från frö (köpte frukt i affären). Den slingrade sig upp längst gardinen med sina gröna fina lurviga blad. Vid flytt var jag dock tvungen att klippa ner den i princip helt för att få loss den. Nu har den börjat växa på sig igen och bladen är nu rosa-ludna. (Fråga 1) Hur kommer det sig att bladen helt plötsligt blivit rosa? (Fråga 2) Hur gör jag för att plantan ska bära frukt? Har kanske haft den i 2 år nu. Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Sofia

Ogräs eller annat?

En tomt med åkerjord. Ett nybyggt hus är byggt och gräsmatta skall rullas ut nu i morgon. Allt underarbete är klart. I går upptäcktes att jorden var grön av ogräs eller något som blåst dit och rotat sig. Skulle vilka ha hjälp med om ni kan säga vad detta är. Mycket förtvivlad. Hälsningar Kerstin

Ang. oxelhäck utan nya skott

Hej! Jag har en gammal oxelhäck som jag kapat ner från ca 4 meter till ca 1 meter. Jag gjorde detta i höstas. Syftet var framförallt att få en tätare häck nertill. Nu på våren har den inte fått några nya skott. Övriga oxelhäckar i området är gröna och fina men inte min. Efter att ha googlat lite på beskärnings av oxelhäck inser jag nu att jag har gjort fel (!) jag borde beskära på våren ner till ca 20 cm. Kan jag behålla min oxelhäck som den är i hopp om att den blir grön nästa år? Om jag sågar ner häcken till 20 cm kommer den att ta sig denna sommar?