Frågor och svar

På Odla.nu finns många frågor och svar om trädgård och odling samlade. Börja med att söka svar på din fråga bland artiklar och redan besvarade frågor. Vi har under årens lopp besvarat tusentals frågor så sannolikheten är stor att du hittar det du letar efter. Skriv in vad du söker i rutan ovan. Du kan även bläddra igenom de senaste frågorna här nedan.

Just nu är det högsäsong för våra trädgårdsmästare ute i landet och vi har svårt att hinna svara på frågorna.  Vi återkommer efter sommaren!

 

Senaste frågorna

Julros och Luktpion

Jag har köpt 2 julrosor. Double Ellen Picotee och Double Ellen White Spotted. Undrar om jag kan plantera dem i krukor för att stå utomhus eller om de måste planteras i rabatt? Är luktpion Sword Dance en gammaldags bondpion eller är det en busk/trädpion? Hur skall den planteras?

Lejongräs

Hej, ska lejongräs skäras ner på hösten eller våren? Med vänliga hälsningar Gudrun Jönsson

Dela och plantera om Höstanemon

Hej! Jag undrar om det går att dela och plantera om höstanomonerna på hösten, eller är det säkrare att göra det på våren? Tycker det är lättare nu när man ser var plantorna är, eller går det bra när de kommit upp en bit på våren också? Tacksam för råd! Med vänlig hälsning, Ulla

Vad är felet med den ena stammen?

Detta är en nyköpt blomma som jag vattnar ca var 4:e dag. Först började låga stammen tappa blad men ingen av dom andra. Sedan har den nu helt vikt ner sig. Hur kan det komma sig? Är det någon rot av just den stammen som något hänt med? Jag har planterat om blomman i en kruka och tagit ur den från orginalplastbehållaren för att den skulle få plats i just den krukan. Längst ner har jag Leca kulor. Vad ska jag göra för att den ska växa till sig igen?

Rabatt som håller hela sommaren

Hej! Jag har en morgonsolig rabatt som blir mer skuggig framåt sommaren, när en stor buske får sina blad, som jag har tulpaner i. Vad ska jag göra med den rabatten när tulpanerna har visnat ner. Jag vill ha blommor där hela sommaren. Vad har ni för tips? Gärna en perenn, jag har pioner i rabatten bredvid. Tack på förhand.

Ogräs nnan anläggning av gräsmatta

På bara några veckor har det vuxit massor av olika slags ogräs. Tistlar rosa mjölke och massor av en storbladig växt med halvmeterlånga ca 2-3 mm rötter, även en bra bit från själva plantan. Jag bifogar bild på den, förmidar att ni vet vad det är för något. Har hållt på med nu ca 90 kvadrat kvadrat på framsidan i sex dagar på att gräva upp bl a dessa växter och rötter. Man får ju så gott som kolla 20 cm i varje kvadrat cm. Har provat ättika hjälper inte, vet inte om det är lönt att köpa Round up om det tar rötterna? Vad har ni för lösning ?

Beskärning liguster.

Hej. Jag planterade en vinterligusterhäck i början av juni. Vi klippte ner den till ca 20-25 cm efter plantering. När är det vettigt att beskära den igen och hur mycket ska vi beskära? En del plantor har skott som skjutit iväg ca 20 cm sedan första beskärningen.

Varför ser växten ut såhär?

Jag har en Dracaena marginata!Den består av tre "stammar" som bladen sitter på och på den längsta av dom har bladen börjat gulna och trilla av! Jag har inte haft den så länge och den vattnas regelbundet. (Jag har bifogat en bild!) På dom andra två stammarna är bladen fortfarande fina! Hur kan det komma sig att växten ser ut såhär?

Vinbärsbuskar

Jag har 5 vinbärsbuskar som är väldigt vildvuxna och väldigt "stökiga" Dom står i grupp med 2 meter mellan buskarna och har en sorts "matta" på marken under som jag gissar ska hålla borta gräset. Det jag skulle vilja göra är att få bort plastpresseningen från marken. Vad ska jag sätta istället? Bark? Och så skulle jag vilja klippa ner dom helt och bygga nya stöd runt varje buske. Kommer dom växa upp igen då? Har nu väldigt mycket bär i dom. Är de dumt att klippa dom helt? Sen har jag en fråga om mina rabarber. Har fått brännässlor i dom. Vad ska jag göra ?

Buske

Hej, Jag har en buske med lila blommor, just nu ca 1,80 cm..vill veta namnet och om jag kan klippa ner den för att ev få vackrare form på den.. Hälsning Gunbritt