Rabarbervin- medelstarkt Köp vinjäst sauternes (flytande vinjäst)
4kg. rabarber 250g russin 7 liter vatten 0,5kg sock.er 2g. jästnärsalt 15g. vinsyra
Sockerlag totalt 2kg socker 1liter vatten
1a sockertillsatsen 800g socker 4dl vatten
2a & 3e sockertillsatsen 600g socker 3dl vatten
Vinmäsk:
1. Lägg rabarbern i ett rymligt kärl tex en ny repfri plasthink, som rymmer 12-15liter. 2. Koka upp den angivna mängden vatten med 500g. socker 3.Häll den heta lagen äver rabarbern. 4.Lägg i russinen. 5.Låt stå tills fruktmassan svalnat till 25grader. 6. Blanda i jästnärsalt och vinsyra. 7. Tillsätt den förkultiverade vinjästen. 8 Rör om. Lägg en handduk över, ställ på en varm platsför att jäsa. 9. Rör om varje dag, så att fruktköttet som flyter inte infekteras. Var noga med hygienen och diska alltid redskapen.
Tillsätt första sockertillsatsen efter några dagar. 1: Efter 2-3 dagars synlig jäsning silas saften av genom vanlig silduk 2. Gör i ordning fösta sockertillsatsen, koka upp socker o vatten o låt svalna 3. Fyll mäsken på jäskärltillsammans med sockerlagen. Skaka kraftigt. 4. Sätt på gummi kapsel och jäsrör, se till att jäsröret är fyllt till hälften med vatten. Låt stå 18-25grader.
Tillsätt andra socker tillsatsen efter 1 vecka. Gör precis som innan koka vatten o socker låt svalna (så inte jästen dör)
Tillsätt andra sockertillsatsen efter 2 veckor. Glöm inte att skaka kraftigt, samt kontrollera vätskenivån i jäskärlet, det ska vara 1dm från jäskärlets övre kant. Fyll på med vatten några dagar efter sockertillsatsen, kontrollera också nivån i jäsröret, om det skummar mycket kan vattnet tränga undan. Nu kan jäsningen fortsätta i lugnare takt.
Gör första omtappningen efter 6veckor. Sug över vinet med en vinhävert till ett rent jäskärl, var noga med att inte rubba bottensatsen, det är den som ska avskiljas.
Gör andra imtappningen efter 3 månader. Tappa om vinet för att skilja den lilla bottensatsen som bildats, Låt vinet stå ytterligare några månader i jäskärlet innan det tappas om på flaskor, Då finns ingen risk för efterjäsning i flaskorna.
|