Rabarbervin- medelstarkt
Köp vinjäst sauternes (flytande vinjäst)

4kg. rabarber
250g russin
7 liter vatten
0,5kg sock.er
2g. jästnärsalt
15g. vinsyra

Sockerlag totalt
2kg socker
1liter vatten

1a sockertillsatsen
800g socker
4dl vatten

2a & 3e sockertillsatsen
600g socker
3dl vatten

Vinmäsk:

1. Lägg rabarbern i ett rymligt kärl
tex en ny repfri plasthink, som rymmer 12-15liter.
2. Koka upp den angivna mängden vatten med 500g. socker
3.Häll den heta lagen äver rabarbern.
4.Lägg i russinen.
5.Låt stå tills fruktmassan svalnat till 25grader.
6. Blanda i jästnärsalt och vinsyra.
7. Tillsätt den förkultiverade vinjästen.
8 Rör om. Lägg en handduk över, ställ på en varm platsför att jäsa.
9. Rör om varje dag, så att fruktköttet som flyter inte infekteras.
Var noga med hygienen och diska alltid redskapen.

Tillsätt första sockertillsatsen efter några dagar.
1: Efter 2-3 dagars synlig jäsning silas saften av genom vanlig silduk
2. Gör i ordning fösta sockertillsatsen, koka upp socker o vatten o låt svalna
3. Fyll mäsken på jäskärltillsammans med sockerlagen. Skaka kraftigt.
4. Sätt på gummi kapsel och jäsrör, se till att jäsröret är fyllt till hälften med vatten.
Låt stå 18-25grader.

Tillsätt andra socker tillsatsen efter 1 vecka.
Gör precis som innan koka vatten o socker låt svalna (så inte jästen dör)

Tillsätt andra sockertillsatsen efter 2 veckor.
Glöm inte att skaka kraftigt, samt kontrollera vätskenivån i jäskärlet,
det ska vara 1dm från jäskärlets övre kant.
Fyll på med vatten några dagar efter sockertillsatsen, kontrollera
också nivån i jäsröret, om det skummar mycket kan vattnet tränga undan.
Nu kan jäsningen fortsätta i lugnare takt.

Gör första omtappningen efter 6veckor.
Sug över vinet med en vinhävert till ett rent jäskärl, var noga med att inte rubba bottensatsen,
det är den som ska avskiljas.

Gör andra imtappningen efter 3 månader.
Tappa om vinet för att skilja den lilla bottensatsen som bildats, Låt vinet
stå ytterligare några månader i jäskärlet innan det tappas om på flaskor,
Då finns ingen risk för efterjäsning i flaskorna.