Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad har man en trädgård till egentligen

Jag tror att det de flesta vill uppleva är en känsla som motsvaras av det man känner om man vandrat i öknen lite för länge och äntligen kommer fram till en oas.

Trädgårdsdesign del 3

Vem vill inte ha en oas... eller en strand hemma?

Vad representerar oasen?

Där kan man njuta av rikligt med friskt vatten och överflöd av mat och grönska samt omtänksamma människor till sällskap... så harmoni kan nog vara passande.

Denna upplevelse kan man givetvis skapa i sin egen trädgård. Hur då? Jo, genom att först komma underfund med vad som får Dig att känna dessa känslor.

Som en hjälp på traven kan jag säga att det handlar om att känna sig skönt omfamnad helt enkelt, så hur vill Du bli omfamnad?

En del människor älskar att kliva in i en rosengård, för den klassiskt romantiska känslan som de generösa blommorna, färgerna och ofta doften skänker. Här finner man troligen en vitmålad trädgårdsmöbel, urnor med ettåriga favoriter, en hängmatta mellan äppelträden som ramar in, ett litet lusthus och en prunkande örtagård...

Andra älskar en stilfullt modern trädgård med formklippta buskar och linjära miljöer för ett stramt och stabilt uttryck med möbler i modern tappning, gärna av stål eller ädelträ som de skapar ett samspel med. Här är det inte tal om överflöd utan sparsmakat och minimalistiskt.

Det finns de som hänger sig åt nyttoväxter som frodas i trädgårdslanden, där odlingen konst skänker grödor att tillreda till glädje för hela släkten, och där fruktlunden får ta plats med egna bisamhällen som pollinerar och skapar honung från nektar i överflöd.

Sen finns det de som fyller hela trädgården med färggranna liljor och ettåringar... och så här fortsätter det i oändlighet, för vi har alla våra egna upplevelser, drömmar och idéer.

De flesta trivs nog med kombinationen av lite av varje även om många inte ens är medvetna om vad de trivs med eller vill ha, utan ser mer problemen med sin trädgård och det finns därför oändligt många som låter gräsmattan fylla ut hela tomten.

När man har hållit på så intensivt med trädgård som jag har under många år, har jag upptäckt att jag går igenom perioder för min egen del, då vissa teman är särskilt intressanta.

För mig är det största problemet att jag gillar det mesta, i visst sammanhang, så jag vill skapa så mycket att det kommer ta en evighet för mig att bli helt nöjd.

Sten, sand och prydnadsgräs har jag en särskild passion för just nu. Det är material som är så naturliga att det upplevs som om de alltid varit där när man har blivit färdig med en nyanläggning. Sand är dessutom ett fantastiskt material om man anlägger lekvänliga trädgårdar, för barn i alla åldrar. Sanden är mjuk och oerhört formbar, ljus och torkar fortast upp av alla material efter regn och är ej smutsig. Den inspirerar så väldigt starkt till lek att det för de flesta människor är väldigt svårt att låta bli att rita några krumelurer eller åtminstone leka med tårna i den varma mjuka sanden.

Det anläggs alldeles för få sandstränder idag tycker jag. Jag har dock anlagt sandstränder högt uppe på höga berg, i vanliga villaträdgårdar, och till sjötomter... för många vill gärna ha en strand hemma inramad av t.ex. vajande frasiga jättegräs, vare sig man har angränsande vatten eller ej. Den behöver inte heller vara särskilt stor.

 • Känn efter, vad betyder sandstranden som miljö för Dig?

  Stenen och sanden är samma material, men de har helt olika form och uttryck. Sanden med sin varma rörliga mjukhet och stenen med sin stabila form och svalka. Därför kompletterar de varandra så suveränt i utemiljöer, med sin gemensamma tålighet.

  Japanerna har tusenårig erfarenhet med att ta vara på dessa uttryck och skapar balans mellan dessa och alla de andra olika elementen. Idag har det blivit populärt med österländska influenser att blanda in i våra svenska "helylleträdgårdar".

  Vi måste inte heller helt följa stilen med Syrener och Jordgubbar... så varför inte?

  När jag var i tonåren fick jag smak för avokado, en önskan väcktes att ha egna Avokadoträd i ett växthus i min trädgård... det kanske blir en dag...

  Den stora utmaningen förblir ändå att skapa balans mellan härliga kontraster, för en harmonisk helhet att trivas i för de som vistas där... Det är en oas för mig.

  *Jennie Finkelstein är trädgårdskonsult med mer än 25 års erfarenhet från trädgårdar av olika slag. Främst har hon arbetat med publika kulturmiljöer som Skansen, Kungl. Djurgården och Fjäderholmarna i Stockholms inlopp, samt BRF och privatträdgårdar av alla de slag.
  Jennie arbetar i företaget Finkelstein Form i huvudsak som trädgårdsdesigner och erbjuder även anläggning och byggnationer, för att hjälpa privatpersoner och BRF att få en härlig och trivsam utemiljö. Jennie utgår från kundernas behov och problem och inspirerar till att ta vara på trädgårdens möjligheter för att förverkliga kundens drömmar. Jennie håller även kurser för villaägare ”Designa Din egen trädgård” för att väcka drömmar.
  jennie@finkelsteinform.se  www.finkelsteinform.se*


En favoritoas på Djurgården i Stockholm…där vardagsflanerare kan stanna till för vila, läsa picknicka eller t.o.m. fiska.


Vem vill inte bara kunna kasta sig ut och omfamnas av härligt rent vatten?


På sommaren vill de flesta ha sina fester utomhus, men ett växthus, en glasveranda, båthuset eller som här ladan...kan också vara oaser för festen, med närhet till den vilda naturen och trädgården.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB