Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Tulpanens dag

  • Trädgård

Den 15 januari varje år firar vi Tulpanens Dag. I år fyller Tulpanernas Dag 20 år.

I sex större städer delar då floristelever ut tulpaner till förbipasserande. I år är det i Stockholm, Göteborg, Malmö, Kalmar, Jönköping och Härnösand.

Det finns ca 6000 olika tulpansorter i världen, varav ca 400 sorter odlas i Sverige under säsongen, som varar från januari till april. Andelen av lokalodlade tulpaner ökar varje år.

Vi svenskar är faktiskt "världsmästare" på att köpa tulpaner - ca 120 miljoner tulpaner pryder vi de svenska hemmen med varje år! Finland kommer på andra plats och Danmark på tredje, så det är här i mörka Norden intresset för dessa färgglada glädjespridare är störst.

Men visst ska vi väl glädja oss själva och kanske bästa vännen med en frasig bukett tulpaner? Handlarna kommer säkert att satsa på extra många sorter och färger att välja bland just då!

Hur får man mest glädje av sin bukett?
Skär av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv när emballaget fortfarande finns runt tulpanerna. De suger lättare upp vatten då. Sätt tulpanerna med sitt emballage i en ren vas som är väl fylld med friskt och kallt vatten och låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta sedan bort emballaget och arrangera tulpanerna. Efter ett par dagar kan man med fördel snitta om tulpanerna och byta till nytt fräscht vatten i vasen. Fyll på rikligt med kallt vatten.

Tulpanerna håller sig fräscha länge om de placeras svalt. Undvik direkt solljus för längsta möjliga hållbarhet. Tulpanens åldrande påskyndas av den etylengas som frukter utsöndrar. Placera därför inte tulpanerna vid sidan av ett fruktfat.

   

Tulpanvas
Tulpanvas

Med en enkel tulipan
Med en enkel tulipan

Dubbla tulpaner
Dubbla tulpaner

Fransiga tulpaner
Fransiga tulpaner

Piontulpaner
Piontulpaner

Tulpanvas
Tulpanvas