Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blomsterlöksplantering

Blomsterlöksplantering i Mästarrabatten. Tillhör du dem som planterat hela eller delar av Mästarrabatten 2009 designad av Torsten Wallin i din trädgård så är det dags att komplettera med vårlökarna för att göra skapelsen komplett.

Från Blomsterfrämjandet

Genom att plantera sortimentet av vårlökar som Torsten Wallin har valt till sin Mästarrabatt "Solbacken" blir skapelsen fulländad. Oavsett om man planterat "Solbacken" i sin helhet eller endast valt vissa delar av rabatten så är det dags att plantera vårlökarna under hösten. Vårlökarna bidrar med sin fantastiska blomning tidigt på våren och ökar därmed hela rabattens prydnadsvärde.

Mästarrabatter är skapade av mästare inom trädgård för att passa i vanliga villaträdgårdar. Varje år lanseras en ny Mästarrabatt. Konceptet drivs av GRO Plantskolor; svenska detaljister och producenter av buskar, träd och perenner, med stöd av International Flower Bulb Centre i Holland.

Lökarna som ingår i Torsten Wallins Mästarrabatt "Solbacken" är:

 • Blå snöiris, Iris histrioides

  • Dvärgtulpan, Tulipa turkestanica
  • Flocktulpan, Tulipa tarda
  • Orkidénarciss, Narcissus (Triandrus-Gruppen) 'Ice Wings'
  • Armenisk pärlhyacint, Muscari armeniacum
  • Stäpplök, Allium cristophii

  Beskrivning av lökväxterna i mästarrabatten "Solbacken" designad av Torsten Wallin.

  Lökväxter

  Snöiris, Iris histrioides
  Allra först ut i rabatten är snöirisen som har den goda smaken att blomma redan i mars-april. På bilden är det sorten 'George', men du kan välja någon annan sort om du vill. Snöirisen blommar innan resten av rabatten riktigt har vaknat och har därför inga andra växter att samspela med färgmässigt. Höjd 15 cm.

  Dvärgtulpan, Tulipa turkestanica

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

En fin och sirlig tulpan som får flera blommor på varje stjälk. De är relativt små, vita med gult centrum. I mitten sitter också ståndarna med effektfulla brunröda knappar. På utsidan är blombladen svagt gråvioletta med gul bas. Det här är en generöst blommande tulpan som gärna blir långlivad. Höjd 10-25 cm.

Flocktulpan, Tulipa tarda
Den solgula flocktulpanen är ett fynd för alla som vill ha massor av vackra vårblommor utan att anstränga sig. Den är anspråkslös och långlivad, och sprider sig gärna där den trivs. Flocktulpan kan till och med bilda utbredda mattor av fräscht gröna blad som täcks av blommor i april-maj. På varje stjälk sitter 4-6 blommor som öppnar sig mot solen. Blombladen är gula med vita spetsar. När kvällen kommer och vid mulet väder slår blommorna ihop sig. Höjd 10-15 cm.

Orkidénarciss, Narcissus (Triandrus-Gruppen) 'Ice Wings'
En ljuvlig narciss med mjukt vita, nickande blommor. De lyser upp i rabatten under lång tid i april-maj. Om blomningen avtar efter ett antal år gräver du upp lökarna, delar på täta löksamlingar och planterar på nytt med lite avstånd emellan. Höjd 30 cm.

Armenisk pärlhyacint, Muscari armeniacum
Pärlhyacintens täta klasar av klockformade blommor hör till den tidiga vårens glädjespridare. Deras lysande blå färg är underbar i vårljuset. Den är också mycket fin tillsammans med de vit- och gulblommande lökväxter som blommar i rabatten vid samma tid, i april-maj. Höjd 15-20 cm.

Stäpplök, Allium cristophii
Stäpplökens sirliga, stjärnformade blommor är ljust lila och skimrande. De sitter samlade i stora, iögonfallande bollar som kan vara 20 cm i diameter. Redan vid blomningen i maj-juni brukar bladen ha vissnat ner. Därför är det bra att plantera stäpplök i en matta av marktäckande perenner som både samspelar med blommorna och döljer eventuella kvarvarande, vissnande blad. I den här rabatten är det lammöron, Stachys byzantina, som är stäpplökens kompanjon. Höjd 40-60 cm.

Om Torsten Wallin
För den trädgårdsintresserade allmänheten är landskapsarkitekt Torsten Wallin mest känd för sin egen trädgård på en ö i Stockholms yttre skärgård. Den öppnade han för oss alla genom sin bok Vildros och Kaprifol - Trädgården på ön som kom ut år 2005. I raviner mellan ljunghed, klippor och hav har Torsten skapat sin privata drömträdgård enligt samma principer som han tillämpar professionellt. Det är platsens själ - genius loci - och dess vilda växter som är grunden. På den bygger han vidare med trädgårdsväxter, i första hand sådana av nordiskt ursprung. Rabatten Solbacken är skapad just på det sättet i Torstens egen trädgård. Enarna i originalrabatten är vildväxande på platsen. De sorter som föreslås i växtförteckningen, 'Kantarell' E och 'Tyrihans' E, har sitt ursprung i svensk respektive norsk natur.

Till vardags är Torsten Wallin verksam vid avdelningen för Landskap och Miljö inom WSP i Stockholm. Hans uppdrag spänner över ett brett område, från bland annat gestaltning av perennplanteringar och gaturum till landskaps- och markplanering vid större industribyggnationer.


Stäpplök, Allium cristophii


Orkidénarciss, Narcissus (Triandrus-Gruppen) 'Ice Wings'


Flocktulpan, Tulipa tarda


Armenisk pärlhyacint, Muscari armeniacum


Dvärgtulpan, Tulipa turkestanica


Vårbild på Mästarrabatten


Torsten Wallin
Foto:
Tomas Södergren Blomsterfrämjandet


Blå snöiris,Iris histrioide
Foto:
Blomsterfrämjandet
IBC

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB