Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vallongårdens vinterträdgård

Vallongårdens vinterträdgård får Blomsterfrämjandets diplom

Vinterträdgården på Vallongårdens äldreboende i Gävle är en grön oas som inte bara ger trevnad utan också stimulans åt de äldre. Livskvaliteten höjs för de boende men också för anhöriga och för personalen på Vallongården.

Blomsterfrämjandet vill med diplomet hedra Vallongården och Gävle kommun för att de skapat en grön oas som överträffat högt ställda förväntningar hos såväl boende som anhöriga och personal inom äldreomsorgen. Gävle kommun satsade dessutom på vinterträdgården under en period med lågkonjunktur.

Vi vet genom forskning att en grön miljö har en positiv inverkan på välbefinnandet hos människor i alla åldrar. Närheten till naturen får oss att varva ner. Vetenskapliga undersökningar på äldre med stort vårdbehov visar att de kopplar av och får en ökad koncentrationsförmåga i en grön miljö. Andra undersökningar visar att nyopererade patienter har tillfrisknat snabbare om de har haft utsikt över ett grönområde från fönstret. Dessutom behövde de mindre mängd mediciner än de som saknade utsikten.

Nästan alla äldre har haft krukväxter omkring sig och vet förmodligen mer om dem än personalen. Det stärker deras självkänsla när många är i ett tillstånd då de tvingas bli passiva och beroende. Är man omgiven av växter råder det dessutom aldrig någon brist på samtalsämnen, både för de äldre, personal och anhöriga.

Gemensam mötesplats
Vallongården öppnades 1994 och dit kan äldre flytta när de har så stort behov av hjälp att de behöver särskilt boende. Alla har här ett eget rum med pentry, dusch och toalett. Vinterträdgården blir en gemensam plats där boende, anhöriga, besökare och personal kan mötas. Där kan man sitta ner och njuta av de frodiga växterna som bildar en grön oas med tropisk känsla. Ett rofylld plaskande hörs från ett litet "vattenfall". Under året blommar olika växter, några med väldoftande blommor.

De boende på Vallongården kan nu gå ut i det gröna, men fortfarande vara inne i värmen, under en tid då det oftast är för kallt utomhus om man sitter i rullstol. Vintertid är temperaturen omkring 16 grader i vinterträdgården. På sommaren hålls temperaturen på en behaglig nivå genom ventilationsluckor i taket.

Anläggningen är ritad av trädgårdsarkitekten Marinus Mann. Förutom vinterträdgården finns 40-50 stora växtgrupper utplacerade på de olika avdelningarna på Vallongården. Växterna sköts av Rent a Plant.


Diplomtext
"Att med denna gröna vinterträdgård skapat en miljö som höjer livskvalitén, som ger stimulans för alla sinnen för såväl boende som personal. Därför vill Blomsterfrämjandet med detta diplom hedra Vallongården och Gävle kommun som med denna gröna oas överträffat högt ställda förväntningar hos boende, anförvanter och personal inom äldreomsorgen."


Vallongården
Foto: Leif Jäderberg

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB