Smulpajer
Nya och gamla favoriter för smulälskaren
Den lilla boken Smulpajer av Maria Öhrn på 64 sidor är en kärleksförklaring till allt som har med smulpajer, kakor, pajer, kladdkakor och muffins att göra. Boken är fullmatad med smaskiga, kladdiga och smarriga bakverk – här hittar du allt från klassiker till nya spännande smulvarianter, alla utarbetade av Maria Öhrn, en välkänd och uppskattad bakboksförfattare.
Enkelt, roligt och variationsrikt att baka smulpaj
Att baka en smulpaj är enkelt och roligt – här krävs varken avancerad teknik eller massor av tid. Resultatet blir ändå underbart: En klassisk rabarber- eller äppelsmulpaj, serverad med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde, är svårslaget för både stora och små smulälskare. Öhrn visar dessutom hur både fyllning och smuldeg kan varieras i all oändlighet – här finns något för varenda smak och varje årstid.
Säsongens bästa bakverk och inspirerande tips
Bokens recept har naturligt fokus på sommar och höst, när trädgården dignar av bär och frukt. Men med hjälp av torkade aprikoser och djupfrysta bär kan du till exempel baka en läcker aprikospaj med jordgubbar och lime året om. För den som vill ha lite nyttigare alternativ finns Hurtbullens blåbärspajer, och för dig som vill tänka ännu friare kan en smulpaj baserad på brödsmulor istället för söta kakor vara ett spännande inslag – vad sägs om små kavringpajer med plommon? Variationsmöjligheterna är nästan obegränsade.
Bland de inspirerande recepten hittar du även goda idéer för andra tillfällen, som ett försvinnande gott frukostfras att starta dagen med eller en klassisk krusbärskräm med mandelfnas, perfekt som efterrätt eller fika. Bokens personliga och lekfulla ton märks tydligt – Maria Öhrn delar gärna med sig av tips på hur du kan byta ut ingredienser och anpassa recepten efter säsong eller skafferi.
Vackert illustrerat och lätt att lyckas
Smulpajer är rikligt illustrerad med färgglada bilder som gör det lätt att låta sig inspireras till nästa fika. Alla recept förklaras på ett sätt som gör att både nybörjare och erfarna hemmabagare kan lyckas. Boken har fått goda omdömen, där enkelheten och de pålitliga recepten särskilt lyfts fram.
Praktisk information och extra inspiration
Boken är utgiven av Ica Bokförlag 2006, i snygg inbunden utgåva (ISBN 91-534-2774-2). Den finns både ny och begagnad hos svenska bokhandlar såsom Bokus och Bokbörsen. Önskar du fördjupa dig mer i traditioner kring bakning, kanske artikeln Gammaldags växter kan ge extra inspiration till din nästa bakdag.
Personlig och inspirerande receptsamling
Sammanfattningsvis är Smulpajer en inspirerande, personlig och vackert illustrerad receptsamling för alla som älskar smulpaj i alla dess former – från sommarens första bär, via höstens frukter, till årets alla fikastunder.