Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera narcisser

Massor av underbara narcisser lockar till köp och det är lika bra att falla för frestelsen! De olika narcisserna är lätta att lyckas med, de förökar sig ofta villigt och de äts inte upp av vilt.

Av Sylvia Svensson

Det finns narcisser, som är det gemensamma namnet för påsk- och pingstliljor, Narcissus, för varje trädgård och balkong. Sortimentet ökar stadigt och nya sorter tävlar om uppmärksamheten med de gamla, beprövade.

Om du dessutom har problem med rådjur i trädgården, kan du ändå lugnt plantera narcisser, de hör inte till Bambis matsedel!

De doftar illa för rådjur, men många av narcisserna tycker vi människor doftar alldeles underbart, särskilt de gamla poetnarcisserna!

Dessa lökväxter kommer också snällt tillbaka varje år och ofta förökar de sig till större grupper. Efter några år, om blomningen börjar bli sämre, kan det bli dags att dela på sådana större, täta grupper som kallas för "lökkaka". Ta upp dem nu under hösten, dela och plantera tillbaka på lagom avstånd.

Plantera narcisserna så tidigt som möjligt, gärna redan i september. Lökarna behöver rota sig före vintern för att de ska hinna blomma bra på våren. Använd porös, mullrik, med benmjöl gödslad jord som inte är för torr.

Sätt lökarna med minst 10 cm mellanrum och på 15 cm djup för de stora sorterna. Små sorter sätts grundare, cirka 3 gånger lökens höjd.

Narcisser växter gärna på en plats som är solig eller halvskuggig. De kan planteras i gles gräsmark som inte behöver klippas innan lökblasten har vissnat. Under glesa buskar och träd är också en bra plats, de får ju gärna förvildas. I rabatten kan de stå mellan kraftiga perenner som sedan döljer eländet med det nervissnande bladverket.

Köp dina Höstlökar på Odla.nu Klicka in i vår shop, Odla shop och välj bland mängder av fina höstlökar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB