Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Narcisser - folkkära lökar

Under våren, när mängder av vårblommor prydde våra rabatter, kom denna nya bok om påsk- och pingstliljor i Sverige. Boken gavs ut av Centrum för biologisk mångfald vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Uppsala universitet.

Boken beskriver äldre sorter av narcisser som odlats i Sverige under perioden 1849-1950.

I ord och vackra bilder berättas om narcissernas historia och karaktärer. Här finns bland annat en 20-i-topp lista på de mest populära sorterna och detaljerade förteckningar över sorter som har funnits i svenska lök- och frökataloger mellan åren 1849-1940, samt vilka av dessa som finns till försäljning idag.

Den sammanfattar också den landsomfattande inventering av påsk- och pingstliljor som genomfördes av Programmet för odlad mångfald (POM) under åren 2000-2005.

Karin Persson vid POM, projektledare för det så kallade Narcissuppropet, är en av författarna till boken.

Hon säger att det finns ett stort intresse för gamla lökväxter i landet. Gensvaret på Narcissuppropet blev över all förväntan och sammanlagt fick vi in över 600 "lökdonationer". Samtidigt som allmänheten skickade in sina lökar, skrev många också ner historien om just sin lök och informationen utgör ett värdefullt stycke kulturhistoria. I många fall kan man följa lökarnas historia 100-150 år tillbaka i tiden. Breven som kommit in visar att dessa historier fortfarande lever kvar och följer växterna i generationer i många svenska familjer. Många av de äldre narcissorterna är idag sällsynta eller till och med försvunna.

Eva Jansson, samordnare för POM och medförfattare till boken, säger att det är deras förhoppning att skriften också ska inspirera till odling och bevarande av narcisser.

Boken kostar ca 150 kr och kan beställas från Centrum för biologisk mångfald, se www.cbm.slu.se eller kontakta publikationer@cbm.slu.se, men den finns även hos Internetbokhandeln http://www.internetbokhandeln.se/

Narcisser - folkkära lökar av Karin Persson och Eva Jansson
  Titel:
Narcisser - folkkära lökar
Författare:
Karin Persson och Eva Jansson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
CBM (Centrum för biologisk mångfald)
Utgivningsår:
2008
ISBN:
91-89232-28-3

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB