Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Påskens vackra arrangemang

Nu är vi framme vid stilla veckan, alltså den veckan då påsken inträffar. I år är påsken ovanligt sen, så det finns alla möjligheter att göra det fint och färgglatt runt entrén och uteplatsen och på balkongen med alla de fördrivna växter som plantbutikerna erbjuder.

Av Sylvia Svensson

På torget och i plantbutikerna svämmar det över av krukodlade vårväxter som bara väntar på att få komma hem och fröjda oss med sina glada blommor. Det finns så mycket att välja bland att det är både svårt att välja och enkelt att samla ihop en vacker kombination att plantera i krukor och urnor. 
Även om du bor lite mer frostkänsligt vågar du ha sådana arrangemang, det går ju att lyfta in krukan över natten om det verkar bli kallt.

Det ser också trevligt ut att hänga några vädertåliga påskägg på buskarna i trädgården. 
För att göra "påskris" kan du binda några fjädrar i de levande träden och buskarna i trädgården, du behöver inte bryta kvistar av dem.
En enkel påskkrans kanske också platsar på dörren.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Penséer tål en mindre frostknäpp

Klassikern bland vårväxterna är förstås de rara violerna och penséerna som är som bäst och flest just nu. Minipenséer kan se sköra ut där de väntar i vårsolen, men de är förvånansvärt tuffa mot kylan. Kanske de böjer nacken efter ett mindre frostknäpp, men de lyfter på huvudet så snart solen börjar värma igen. Och som sagt, det är enkelt att lyfta in krukan om det hotar bli flera frostgrader.

Det blir tjusiga arrangemang om du kombinerar penséer med de lökväxter och andra färdigblommande vårväxter som säljs i kruka så här års. Du kan blanda hej vilt eller hålla dig till en eller ett par färger. Till påsken kan du komplettera med ett par påskägg eller några lånta fjädrar eller varför inte själva påskpippin också.

Tulpaner på lök

Vissa plantskolor som har en egen drivning av snitt-tulpaner kan sälja sådana på lök om du frågar. Plantera då tulpanerna med sin lök i en kruka, ensamma eller ihop med andra vårväxter till ett vackert arrangemang. Tulpanerna håller mycket längre ute i den svala vårluften än de skulle hålla inne som snittblommor. När tulpanerna så småningom ändå ger upp, kan du spara lökarna och plantera dem i trädgården. Har du tur så kommer det upp en och annan tulpan även året därpå.

Vårglädje-växter är med också

Det finns mer att hämta än bara penséer och lökväxter. Så kallade vårglädje-växter är också på plats i plantskolorna nu. Där finns olika färger av förgätmigej, tusensköna, gyllenlack, toffelblomma, spetsmössa, alunrot och många till. Alla utom toffelblomman är perenner, toffelblomman är en köldtålig krukväxt som man kan ta in för vintern. Dessa kan du komplettera med vackra dekorationsgräs, varför inte med Årets perenn vårälväxingen.

Jag visar några kombinationer som inspiration. Men du kan säkert komma på en egen kombination genom att pröva dig fram.
Jag brukar själv plocka ihop växter i kundvagnen i plantskolan och kolla om det blir lyckat. Annars byter jag bara växter i vagnen tills jag är nöjd och så köper jag dem och åker hem och planterar! Voilá!

Glöm inte heller att köpa en säck bra jord för utekrukor också och kanske en passande kruka om du inte redan har en sådan i gömmorna.

Glad Påsk önskar vi på Odla.nu!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB