Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odlingsråd - Beskär ditt unga fruktträd

När du har planterat ditt nya fruktträd, ha inte för bråttom att beskära det. Låt trädet etablera sig på sin plats och klara av sin första vinter hos dig.

Av Sylvia Svensson

Låt ditt nya fruktträd vara det första året så att det hinner etablera sig riktigt. När fruktträdet har hunnit till sitt andra år på sin plats, är det dags att börja forma till kronan.

När ska jag beskära?

Om ditt nya fruktträd är ett kärnfruktsträd, alltså ett äppel- eller päronträd, kan du välja en torr och solig vårdag i mars-maj till den första beskärningen. Är det ett stenfruktträd, körsbär eller plommon, görs den första beskärningen under JAS-perioden, det vill säga juli-augusti-september.

#Så här beskär du fruktträdet#

 • Ta fram en vass och desinficerad sekatör. Sekatören ska vara desinficerad så att du inte råkar överföra sjukdomar som fruktträdskräfta, om du har klippt sjuka träd förut med samma sekatör. Doppa sekatören i rödsprit för att desinficera den.

 • Börja med att klippa bort alla grenar som växer inåt i fruktträdets krona, om det finns sådana. Ta även bort eventuella smågrenar nertill för att få en bra stamhöjd.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu
 • Om det finns grenar som konkurrerar med varann eller korsar varandra så ta bort den ena av dem. Lämna kvar den gren som har bättre grenvinkel och sitter bäst till när du ska skapa harmoni i fruktträdets krona.

 • Om grenen har väldigt spetsig grenvinkel, alltså växer styvt uppåt istället för utåt, så ta bort den, för den riskerar ändå att fläkas senare av tyngden från frukterna.

 • Välj sedan ut 3-5 grenar som är jämnt fördelade runt trädet och har en bra grenvinkel. Korta in grenarna till cirka hälften. Lägg klippet strax ovanför ett utåtriktat öga. Klipp inte så nära att du skadar ögat, men lämna inga längre tappar heller. Cirka en halv centimeter ovanför ögat är lagom.

 • Ögat kommer att bilda en ny gren som kommer att växa åt det hållet som ögat pekar. Du vill ju inte ha grenar som växer in i kronan eller in i varandra.

 • Till sist kortar du in det långa toppskottet så att det är några decimeter högre än den högsta av de omgivande stamgrenarna.

 • Ibland säljs körsbärs- och plommonträd där alla de stora grenarna är jämnstora och inget utpräglad toppskott finns. Låt ett sådant träd gärna växa som det är. Det bildar så småningom ett "paraplyträd". Bara korta in grenarna vid behov ungefär lika mycket eller låt bli att korta alls.

  #Tänk efter före innan familjeträdet beskärs#

  Tänk efter extra noga om ditt fruktträd är ett familjeträd som har flera olika sorter i samma träd. Då måste du hålla reda på var du har de olika sorterna så att du inte råkar klippa bort en hel sort av misstag.

  #Tips när du ska beskära#

  Skaffa en bra beskärningsbok där du på bild kan se hur det ska se ut när du beskär ditt nya fruktträd. Det är denna uppbyggnadsbeskärning som är den viktigaste och ger trädet dess kommande form.

#Mer att läsa#

Funderar du på att skaffa dig ett fruktträd eller två och vill veta lite mer om hur du planterar ett sådant? Läs då gärna även den här artikeln: Att plantera fruktträd

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB