Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odlingsråd - Att plantera fruktträd

Äpple, päron, körsbär, plommon - egenodlad frukt är det godaste som finns! Den är inte besprutad, den kan plockas solmogen direkt från trädet och du kan välja att plantera just de sorter du gillar.

Av Sylvia Svensson

Nu på våren är en bra tid att plantera fruktträd och egenodlad frukt är förstås extra god. Fruktträd säljs oftast som krukodlade plantor så de går i princip att plantera under hela våren och sommaren, utom under de mest intensiva värmeböljorna. Det går även bra att plantera fruktträd under hösten.

Tänk på stamhöjden

När du står i plantskolan och ska välja ditt fruktträd så tänk på stamhöjden. Vill du kunna sitta under trädet, bör det vara en högstammad variant. Stammen växer inte så mycket mer sedan, det gör bara kronan.

När du sedan kommer hem med ditt nya fruktträd, ställ det i skuggan i väntan på planteringen.

#Så här planterar du:#

 1. Välj en solig men gärna något vindskyddad plats i trädgården.

 2. Plocka fram det du behöver: en spade, en säck plantjord, en hink vatten, en stabil stödkäpp cirka 4-5 cm i diameter och som når upp till fruktträdets krona, träduppbindningsband, gnagskyddsnät för stammen och eventuellt en sekatör.

 3. Ställ fruktträdet i hinken med vatten så att det får suga vatten under tiden du gräver.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu
 1. Gräv en planteringsgrop som är cirka 50 centimeter i diameter och lika djup. Se till att det inte är styv lera i gropen och att jorden är väldränerad och mullrik.

 2. Ta bort grässvålarna. Blanda eventuellt en del av den befintliga jorden med plantjord.

 3. Häll ett lager plantjord på gropens botten.

 4. Slå ner stödkäppen i marken så att den står rakt och stabilt.

 5. Ta bort krukan eller plasten runt fruktträdets rötter. Ställ trädet i gropen bredvid käppen och ös på mer jord.

 6. Vattna igenom ordentligt och vänta tills vattnet sjunker undan. Det får inte vara så tät omgivande jord att dräneringen inte fungerar!

 7. Fyll på mer jord och lyft vid behov fruktträdet så att krukklumpens ovansida hamnar i nivå med den omgivande marken. Kolla så att trädet står rakt.

 8. Ta bort eventuella stamskott som kommer under den egentliga kronan, men beskär inte fruktträdet nu i samband med planteringen. Under det första året rotar sig trädet, under det andra året kan du börja forma kronan.

 9. Ta också bort den lilla stödkäppen som fruktträdet hade i krukan. Den behövs inte nu när trädet har en starkare stödkäpp.

 10. Sätt fast fruktträdet i stödkäppen med en mjuk, bred träduppbindare av gummi- eller juteband. Dra det inte för hårt runt stammen och lossa det senare allt eftersom fruktträdet växer.

 11. Ta på gnagskyddsnätet runt stammen.

 12. Vattna igenom en gång till. Klart!

#Beskära och forma kronan#

Beskärning av äppelträd under trädets första år är viktigast. Det är då man bygger upp kronan och formar ett friskt och hållbart fruktträd. Första året rotar sig trädet och då behöver du inte beskära så mycket. Andra året börjar du att forma kronan.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB