Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuvliga augusti

**Annas trädgård** Augusti, denna ljuva sensommarmånad då man kan plocka solvarma björnbär och tidiga äpplen, sylta och safta eller bara njuta av de mättade nyanserna av naturens alla färger.

Text och bild Anna Theorin

Augusti, sensommarmånaden med varma dagar men något mörkare nätter. Den månaden då jag tycker vattnet i havet värmts upp till en badvänlig temperatur. Den månaden då man kan plocka solvarma björnbär och tidiga äpplen. Då bladen har en lite mörkare nyans av grönt men fortfarande sitter kvar på grenarna. Alla färger har en liten mer mättad nyans, som om man tittar genom ljusa solglasögon.

Nu är allting som mest, allting som högst, på sin absoluta topp. Jag försöker att inte tänka på att från och med nu så blir nätterna kallare och dagarna märkbart kortare. Rosorna blommar för fullt och mina nyinköpta rudbeckior lyser vackert i kvällsljuset.

Det får bli lite som det blir nu, ogräset tar över och gräsmattan behöver klippas. Men jag traskar mest runt och gör enbart det jag känner för. Plockar lite fröer och sparar för nästa säsong, handlar perenner på handelsträdgårdarnas reor. Torkar kryddor och det saftas och syltas för fulla muggar i mitt kök. Alla måsten är som bortblåsta nu i mitten av augusti.

Det känns skönt på något sätt. Min första sommar i min trädgård och nu längtar jag efter nästa. Då kan jag ändra och förbättra allt som jag funderat på i år. Jag gör rosgelé på egna rosblad och torkar mynta hängandes i fönstret. Då när jag sitter inne i december och läser fröfirmornas färgglada kataloger fyllda med hopp och drömmar, kan jag ta en smörgås och en kopp te som smakar som sommaren i min trädgård.

Men än är det inte höst. Det surrar fortfarande av humlor och bin. Liljebaggarna verkar som saliga för mina senblommande liljor. Det kryllar av liv just här och nu och jag har bestämt mig för att njuta av det istället för att fundera på vinter och kyla. Sensommaren innebär även stora förändringar för mig då jag börjar min trädgårdsmästarutbildning. Det kommer självklart påverka min trädgård. Till det bättre eller sämre vet jag inte än, det kanske blir lite som med ”skomakarens barn” över det hela. Eller så blir det alldeles alldeles underbart...

Men nu ska jag bege mig ut och njuta, konservera alla dofter och intryck i mig så jag kan ta fram dem senare i år när de behövs som mest.

#Annas tidigare krönikor#

Läs gärna tidigare avsnitt av Annas krönika: Min trädgård både ger och tar Ljuva juni! Titta på det som är fint! Ha en underbar sommar!

Anna driver en blogg också. Om du är intresserad av att följa hennes blogg hittar du den här: Trädgårdera Mera

Tänk på! Om du prenumererar på vårt kostnadsfria nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt breda sortiment, kan läsa Redaktörens rader samt mycket annat. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB