Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Inför advent

Advent står för dörren precis lagom när vi som bäst behöver ljus och värme. Det är så roligt att pynta och göra fint, och det är så det bör vara - både arbetet och det färdiga resultatet ska vara en källa till glädje!

Av Sylvia Svensson

Nu stundar advent och med den inleds juletidens förberedelser. Ordet advent kommer av latinets adventus som betyder (Herrens) ankomst. En ganska vanlig missuppfattning, framför allt bland barn, är att advent betyder "väntan". Men visst är det väl så att vi väntar på julen också, såväl barn som vuxna!

Vintergrönt och äpplen

Inför advent är det härligt att dekorera med vintergröna arrangemang ute på trappan. Växthuset och uteplatsen kan också städas och göras snygga inför helgerna. Ett vackert mossarrangemang med vinteräpplen från egna trädgården - eller affären, det spelar ingen roll såklart - eller några vinteräpplen i en vacker korg är väldigt fint och enkelt.

Nu är det även dags att hänga en lite julinspirerad krans på ytterdörren om du vill ha en sådan. Det är en så rolig sysselsättning att göra egna kransar att det lätt blir en ny variant varje år av diverse kvistar från trädgården. Nästan alla sorters vintergröna kvistar kan användas, det är dock bra om de är väl förvedade så de håller sig fina länge. En liten dusch vatten med sprayflaskan då och då kan behövas om kransen sitter så att det inte kan regna på den.

Nytt i Odlas Julbutik är den gulliga Granhunden och dess lika gulliga kompis Granälgen! Den kan väl få sitta på din trappa och hålla vakt?

#Gör egen adventskrans#

Inför första advent brukar jag även använda trädgårdens vintergröna kvistar till en adventskrans på bordet inomhus. Det finns att köpa, särskilt på loppis, porslinskransar med ljushållare för 4 ljus och hål för att sticka in kvistar i ett vattenmagasin, alltså en sorts vas med ljushållare. Bara du kommer ihåg att tillsätta vatten allteftersom det förbrukas så brukar kransen klara sig långt fram på nyåret. Att ha en så kallad änglavakt på ljusen och inte glömma att släcka dem är förstås väldigt viktigt.

#Amaryllis, glögg och julbak#

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Om du tänker driva egna amaryllis till julen är det hög tid att börja nu. Tyvärr är det svårt att pricka in just julafton när den första klockan ska slå ut, men amaryllis är vackra under hela vintern när inte så mycket annat blommar, så vad gör det om de öppnar sig lite för tidigt eller några dagar för sent!

Att driva amaryllis kan du läsa om här: Att driva amaryllis

Hyacinter och liljekonvaljer bör du också starta med några veckor före jul om du tänker driva dem själv.

Glögg och julbak En hel del av oss gör egen glögg, likör och julsnaps. Funderar du på att göra det är det dags nu, sådana drycker behöver lite tid för att hinna mogna. Det har kommit ut en liten vacker bok, Evas örter på flaska, om just detta och som recenseras här på Odla.nu. Läs mer här: Evas örter på flaska

Ett annat tips är att i god tid baka julkakor och -bröd och frysa in. Pepparkakor kan du också baka redan nu, men de brukar hinna ta slut långt före jul så kanske att det då får bli en omgång sådant bak till.

Adventskalender och pynt

Adventskalendern kan vi plocka fram eller göra nu och "ladda" med små överraskningar. Den är inte bara för barn, det kan vara kul för oss vuxna också. Kanske en liten fröpåsekalender till bästa trädgårdsvännen eller varför inte vackert paketerade praliner, en per dag, till maken - det är bara fantasin som sätter gränser!

Runt första advent är det många som börjar julpynta så smått, och om det görs lite i taget så blir det inte så mycket stress med allt på en gång inför själva julafton. Då har de flesta av oss säkert mycket annat att göra ändå.

#Att göra inför julen#

Varför inte skriva en egen Att göra-lista fram till julafton? Skriv upp roliga grejer och mota bort eventuella känslor av stress och måsten. Precis som trädgårdsarbete ska julen en källa till glädje vilket vi behöver mitt i vardagsbestyren.

Till exempel, ska du dekorera med ljusslingor utomhus, varför inte börja med att hänga ut en ljusslinga per dag tills du är färdig med detta? Då syns det också i god tid om någonting behöver köpas till eller rentav nyanskaffas.

Ta fram och kolla hur dina adventsstjärnor och -ljusstakar ser ut, behöver de kompletteras med nya lampor? Om de inte riktigt vill, så kika på Odlas Julbutik, där finns det nya, snygga stjärnor med mera.

Det allra viktigaste är ändå att försöka ta vara på alla tillfällen att mysa! Det är inte bara olika bestyr och jobb som gäller nu, det är njutning också!

Pyssel och tips Läs mer här om olika pyssel och tips inför advent: Enkelt och snyggt adventstips! Krans till advent

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB