Gourmetträdgården
Gourmetträdgården
Köksväxterna som smakar bäst
Text och bild: Lena Israelsson
Bonnier Fakta 2013, ISBN 9789174242416
I boken Gourmetträdgården – Köksväxterna som smakar bäst tar Lena Israelsson, köksträdgårdens okrönta drottning, med oss på en smakfull resa bland köksväxter och odling. Med sin gedigna erfarenhet och kärlek till både odling och smak lyfter hon fram de grönsaker, örter och bär som förtjänar att odlas för smakens skull – både traditionella svenska och internationella delikatesser. Fokus ligger på köksväxter som ger bäst smak, många gånger sorter som fått stå tillbaka för moderna och kommersiella varianter med sämre smakprofil.
Svenska och internationella klassiker
Resan börjar med klassiska svenska kulturväxter som kokbönan Signe, potatis och piplök – växter med djupa rötter i vår matkultur men som tyvärr ofta hamnat i skymundan. Genom Lenas engagerande berättarstil leds vi vidare till Medelhavets och Asiens smaker, där exempelvis den italienska svartkålen och den aromatiska spanska körveln bjuder in till nya smakupplevelser och odlingsutmaningar.
Bladgrönt – variation och smak
Lena Israelsson berättar om hur hon blev förtjust i bladgrönt och tipsar om hur vi kan bredda vårt utbud av bladgrönsaker med spännande inslag som asiatiska växter, chilipeppar, bladsarepta och grön bladmynta. Genom att utforska olika sorters bladgrönt kan även vi skapa den där exklusiva känslan av riktig gourmetodling hemma.
Frukt och bär
För alla som tycker om frukt och bär finns egna kapitel om sådant som kvitten, havtorn och blåbär – där du får praktiska användningstips och inspiration till läckra efterrätter. Även vinrankan har fått ett smakfullt och informativt kapitel om både odling och användning.
Personlig prägel och praktiska råd
Varje kapitel i boken börjar med en personlig betraktelse från Lenas egna odlingar och matminnen, vilket ger boken en varm och inspirerande ton. Här blandas handfasta odlingsråd och recept på ett naturligt sätt, och du får veta vilka sorter hon själv tycker bäst om efter många års odling och testande.
Tomater, gurkor och sallater – välj dina favoriter
Ett helt kapitel ägnas åt tomater, där Lena Israelsson uppmanar till riktiga "tomatprovningar" i stil med vinprovningar – ett sätt att upptäcka vilka sorter som verkligen faller dig i smaken. Hon redovisar sina egna odlingstester och bjuder på sina favoriter bland tomater, gurkor, sallater och rödbetor – och hjälper dig hitta just de sorter som förgyller ditt köksland, oavsett om du odlar på friland, i växthus eller på mindre ytor.
Odla för smak – och livskraftig jord
En viktig tråd i boken är att odla för äkta smakupplevelser – och därför handlar det lika mycket om att odla en bördig och näringsrik jord som att välja rätt växtsorter. Du får hans-on-råd och enkla "recept" på hur du bygger upp en riktig gourmetjord, där dina grönsaker, örter och bär trivs och får utveckla sin fulla smakpotential.
Inspiration i bild
Boken är generöst illustrerad med Lena Israelssons egna inspirerande fotografier, tagna i hennes prunkande köksträdgård. Bilderna visar hur vackert och variationsrikt ett grönsaksland kan vara, och inspirerar till att själv börja odla – oavsett om du har stor trädgård, liten täppa, balkong eller odlar i låda. För dig som vill ha mer inspiration kring detta, se även vår artikel om växter för balkong och uterum.
En bok för odlare och livsnjutare
Gourmetträdgården är både en passionerad odlingsbok och en praktisk inspirationskälla, perfekt för alla som längtar efter nya smakupplevelser från den egna trädgården – vare sig du är nybörjare eller erfaren odlare, eller vill återupptäcka äldre kökstraditioner och kulturväxter.
Letar du efter en bok som förenar odlingsglädje, matlust och konkreta tips för att lyckas i köksträdgården – då är Gourmetträdgården en oemotståndlig källa till kunskap, idéer och njutning.