Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Göteborgs Botaniska Trädgård

GRATTIS - Göteborgs Botaniska Trädgård - Sveriges vackraste park 2003.

Göteborgs Botaniska Trädgård kröntes den 20 augusti, till Sveriges vackraste park 2003. För oss som har denna park sedan årtionden som ständig inspirationskälla, skulle den gärna ha fått heta Världens vackraste park!

Grattis säger vi även för att parken fyller hedervärda 80 år i år. Denna pigga jubilar ger oss skönhetsvärden under hela året, i alla väder.

En enhällig jury bestående av den kända trädgårdsprofilen och -författaren Katarina Dunér, trädgårdsmästaren Lars Krantz, känd från bland annat Rosendals Trädgård och landskapsarkitekten Jörgen Orback från Naturvårdsbyrån AB i Stockholm korade Botan som vinnare i hård konkurrens.

I juryn ingår även Nils Wetterlind från företaget Briggs & Stratton, världens största tillverkare av gräsklipparmotorer som är initiativtagare till tävlingen och Markus Fischer från kommunikationsbyrån Informedia Communications.

Sveriges vackraste park är en ny årlig tävling för offentliga parker och trädgårdar.
39 parker från Malmö i söder till Piteå i norr hade anmält sig.

Tidigare har liknande tävlingar genomförts i USA och Tyskland. I år hålls tävlingar förutom de ovannämnda, även i Sverige, England, Italien och Frankrike. Tävlingen kommer att genomföras årligen framöver.

Parkerna har främst bedömts efter helhetsintrycket, hur tilltalande de är visuellt, om de ger ett välvårdat intryck och har en trädgårdsfilosofi. Hur de gröna ytorna används för att framhäva parkens estetiska värde och hur tillgängliga de är för allmänheten.

Vilken ära att för Botan att vara den första vinnaren!

Juryns motivering lyder
"Göteborgs Botaniska Trädgård är en betagande vacker park och unik representant för Sverige. Parken förenar vetenskap, konst och trädgårdshantverk som tillgodoser alla intresse- och kunskapsnivåer, från universitetsutbildning till folkbildning. Parken har även visat en föredömlig förmåga till förnyelse och utveckling, nu senast synligt i form av klippträdgården och restaureringen av den gamla landeriträdgården. Genom att utveckla anläggningens vackra små rumsmiljöer finns det möjlighet för var och en att finna egna pärlor i parken."

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Den mäkta stolte försteintendenten Jimmy Persson på Botaniska tycker att utmärkelsen är välförtjänt:
"Man skall inte vara blygsam, vi är på många sätt ledande här. Vi är välbesökta och hittar på mycket nya saker. Det här var jätteroligt, både för oss och för alla andra. Och det passar perfekt just nu, vi fyller 80 år i år och firar den 30 augusti".

Priset är i första hand den ära och berömmelse som utmärkelsen innebär, men prisplaketter kommer också att sättas upp och ett vårdträd planteras i den vinnande parken.

På andra plats kom Sofiero utanför Helsingborg. Juryns motivering:
"Sofiero är med sin skönhet och sitt vackra läge utan tvekan en av Sveriges vackraste parker. Parken har genomgått en positiv utveckling där man lyckats tillvarata en historisk trädgårdsmiljö som samtidigt uppfyller dagens krav på ett populärt utflyktsmål."

Örebro Stadspark utsågs till trea. Så här säger juryn
"Örebro är ett föredöme som modern, välskött stadspark med vacker gestaltning och aktiviteter som tilltalar alla åldrar. Parken är en omtyckt mötesplats vars utveckling visar på hög ambitionsnivå och vilja till förnyelse."

Juryn delade även ut ett hederspris till Carl Johansparken i Norrköping, för att den fick flest röster i allmänhetens omröstning.

Om du vill titta på Botaniskas egen hemsida: http://w3.goteborg.se/botaniska/


Botans entré


Botan 80 år


I alla väder


Vårträd


Höstdisig morgon


Vy med Allium aflatunense


Urna bland perennerna


Parkvy


Perennrabatt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB