Gör egen äppelchutney
Sammanställning och utökad information om äppelchutney enligt Sylvia Svensson
Visst vore det underbart med en sommardoftande äppelchutney till vinterns stekar? Den här chutneyn är inte svår att åstadkomma – det kräver bara lite arbete med att skala och hacka äpplen och grönsaker. Resultatet blir dock väl värt besväret och ger dig en kryddig, sötsyrlig chutney att njuta av till många olika maträtter hela vintern.
Ingredienser (för 1 kg äpplen)
Det här grundreceptet kan enkelt fördubblas eller tredubblas om du vill göra en större sats:
- 2 st gula lökar
- 1–2 st röda chilifrukter
- 2 tsk curry
- 2 tsk ingefära
- 1 tsk kanel
- 2 dl ättika, 12 %
- 4 dl socker
- 1 dl russin
- Matolja till stekning
Så här gör du
Förberedning
Förberedelse av äpplen: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Använd gärna svenska äpplen under säsong för extra god smak och konsistens.
Grönsaker och kryddor: Finhacka löken samt skiva chilin fint och tunt. Om du vill ha en mildare chutney, ta bort fröna från chilin. Blanda löken och chilin med curry, ingefära och kanel.
Fräsning: Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs lök- och kryddblandningen på låg värme tills löken mjuknat men inte fått färg. Detta lockar fram smakerna och ger en fin bas till chutneyn.
Kokning: Flytta blandningen till en gryta och tillsätt äppelbitar, ättika, socker och russin. Låt chutneyn sjuda under lock i cirka 30 minuter. Rör om då och då så att den inte fastnar i botten.
Smaka av: När chutneyn börjar tjockna, smaka av och tillsätt mer socker för sötma eller mer ättika för syra om du vill justera smaken.
Förpackning: Häll upp den varma chutneyn i väl rengjorda glasburkar och förslut direkt. Burkarna kan gärna dekoreras med fina etiketter för en extra personlig touch.
Tips och variationer
- Kryddning: Dosera chilin efter din egen smak och experimentera gärna med andra kryddor, som exempelvis kardemumma eller nejlika, för ytterligare twist.
- Säsongsråvara: Receptet fungerar utmärkt för att ta till vara på höstens äppelskörd, men även andra frukter, som päron, kan provas som inslag.
- Serveringsförslag: Äppelchutney passar perfekt till allt från klassisk fläskstek och kycklingrätter till vegetariska anrättningar som linser och gratänger.
- Hållbarhet: Förvarad mörkt och svalt håller chutneyn i flera månader, och den mognar dessutom i smak under lagringen.
Sammanfattning
Det beskrivna receptet för äppelchutney är lätt att följa och ger en mångsidig chutney med inslag av curry, ingefära, kanel och chili. Den sätter extra guldkant på vinterns kötträtter, men är lika god till vegetariskt eller som smakrik gåbort-present. Att tillaga chutney under äppelsäsongen är ett utmärkt sätt att ta vara på frukt och få en burk som påminner om sommaren även under årets kallare månader.
Källa: Tommy Myllymäki, återgivet av Sylvia Svensson.