Gör egen äppelchutney
Har du gott om äpplen, kanske en stor sats äppelchutney till vinterns fläskfilé- eller kycklingsrätter skulle vara en god idé!
Av Sylvia Svensson
Visst vore det underbart med en sommardoftande äppelchutney till vinterns stekar? Det är inte svårt att åstadkomma, det kräver bara lite arbete med att skala och hacka äpplen och grönsaker.
Det här behöver du för 1 kg äpplen (receptet kan lätt fördubblas eller till och med tredubblas):
2 st gula lökar
1-2 st röda chilifrukter 2 tsk curry 2 tsk ingefära 1 tsk kanel 2 dl ättika, 12% 4 dl socker 1 dl russin Matolja till stekning
- Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.
- Finhacka löken samt skiva chilin fint och tunt (tag eventuellt bort fröna för mildare smak). Blanda löken och chilin med de torkade kryddorna. Fräs blandningen på låg värme i olja tills löken har mjuknat men ej fått färg.
- Lägg över i en gryta och tillsätt äppelbitarna, ättika, socker och russin och låt puttra cirka 30 minuter. Smaka av och tillsätt mer socker eller ättika om det behövs.
- Häll i väl rengjorda glasburkar och förslut genast. En tjusig etikett kanske också vore kul!
Källa: Tommy Myllymäki