Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Exotisk frukthelg

  • Trädgård
- i Palmhuset i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Vi har varit och tagit en förhandstitt på denna läckra utställning.

I Palmhuset finns också flera olika exotiska fruktträd att se, bl.a. banan och en fruktbärande papaja, vars frukt visades i utställningen.

Annars var släktet Passiflora väl representerad med många olika sorter, liksom släktet Citrus.

Citrusfrukten pomelo är en av "urcitrusarna", de andra är mandarin och sukatcitron. Dessa tre har sedan korsats i olika varianter och gett upphov till dagens stora utbud.

Bland passionsfrukterna finns den gröna maracujan som bl.a. användes till att smaksätta glass och drinkar. På Madeira finns en likör gjord på maracuja, med samma namn, Maracuja.

Grenadilla heter en orange passionsfrukt. Fruktköttet med de små kärnorna ser ut som grodrom, men smakar bättre!

Mangostan hör till Hypericum-släktet, johannesfrukterna. Den växer på träd som blir 12-15 m och finns främst i Indokina, Indonesien och Malaysia. Många säger om den att den är "the Queen of all tropical fruit".

Pitahayan hör till samma släkte som bladkaktusen Nattens Drottning. Den växer i Colombia och idag också i Australien. Om köttet är geleaktigt är det ett tecken på att den är mogen.

Utställningen som är öppet från fredag den 17.11 till och med söndag den 19.11 mellan kl. 12-16 är väl värd att försöka ta sig fram till, trots att Trädgårdsföreningens gård just nu är under arbete inför Trädgårdsstaden 2008-utställningen.

    

Passionfrukter i mitten, mangostan till vänster, ananas bakom och tamarillo till höger.
Passionfrukter i mitten, mangostan till vänster, ananas bakom och tamarillo till höger.

Citrusfrukter
Citrusfrukter

Pomelo - flå skinnet, ät fruktköttet.
Pomelo - flå skinnet, ät fruktköttet.

Pitahaya
Pitahaya