Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blommande krukväxter

Blommande krukväxter med försmak av sol och värme

Nu på våren finns nästan alla sorters krukväxter att få tag i. Genom att komplettera sitt fönster med olika blommande växter kan man snabbt skapa ett prunkande fönster som ger en känsla av sommar och värme.

Genom att välja olika typer av växter kan man skapa just den upplevelse man är ute efter. En känsla av semester vid Medelhavet eller tropisk djungel. Naturligtvis beror det också på hur man bor. I ett ljust och ganska svalt fönster trivs Medelhavsväxterna bäst. För att inte tala om ett frostfritt inglasat uterum/balkong som är en drömtillvaro för många av dem. Under sommaren njuter både du och Medelhavsväxterna gärna av ett soligt läge ute. Är bostaden däremot varm och välisolerad kanske de tropiska växterna passar bättre.

Medelhavskänsla
Mimosa i kruka med sina fluffiga små bollar sprider en ljuvlig väldoft och är just den växt som står i blom runt Medelhavet just nu. Lika luftig känsla ger den nya blommande klematisen Clematis florida 'Pistachio' i kruka som tacksamt blommar inomhus. Vanligast är den med vita blommor men det finns även med olika blå nyanser. Graciöst slingrar den runt en båge, med de stora blommorna som en sky runt plantan.

Passionsblomma är en annan växt som används mycket som klängväxt utomhus på sydligare breddgrader. Den vanliga passionsblomman har blå och vita blommor men numera finns den även med gula, aprikos, röda och purpurfärgade blommor. När växten upptäcktes tyckte man sig kunna utläsa Kristi lidande i blommans form.

Pistillens tredelade märke blev symbol för korsets tre spikar, ståndarna för de fem såren och fruktämnet för nattvardskalken. Blommans tre färger står för färgerna på Jesu kläder och kransen av pistiller ansågs vara törnekronan. Därför fick den det vetenskapliga namnet Passiflora där passio står för lidande och flora för blomma eller på svenska passionsblomma/ kristi korsblomma. Alltså en krukväxt med stark anknytning till den kommande påskhelgen. Blomning sker dock tacksamt under hela den ljusa delen av året.

Tropisk värme
Som häckväxt i tropiska områden har nog många lagt märke till eldbollen (Ixora). En färgstark växt där "blombollen" just lyser som eld mot de mörkt gröna bladen. Här hemma i kruka behöver den jämn fuktighet och mycket ljus som nu på vår och sommar. Tacksamt svarar den med eldbollar av små blommor i rött, gult eller orange, beroende på vilken sort du valt.

Från tropikerna och dess regnskogar har vi också hämtat flera av våra mest lättskötta krukväxter. Där uppe i trädkronorna som epifyter växer med vita och rosa blommor den så populära brudorkidén Phalaenopsis. Idag som krukväxt finns den i nästan alla färgtoner, tom i gult sedan några år tillbaka. Den vanliga oncidium ibland kallad fjärilsorkidé finner vi också i regnskogens trädkronor med sina skira fjärilslika blommor i gult eller rött.

Andra epifyter från tropikerna är bromelior, med sitt karaktäristiskt trattformade växtsätt, som Guzmania och Vriesea. Bägge är anspråkslösa och torktåliga växter som klarar sig också i ett norrfönster eller en bit in i rummet. Ofta har deras blomax i gult, orange med dragning åt rött mycket lång hållbarhet.

Påskfint
Traditionellt vill vi i Sverige ha gulblommande påskblommor med överdådig generös blomning, som begonia, krysantemum och våreld. Men i Mellaneuropa blandar man gärna upp det gula med mycket orange och vitt men även med olika lila nyanser, som hos lyckliga Lotta, engelsk pelargon eller djupt lila saintpaulior. För att få en mer kontinental prägel på påskens blommor kan man alltså gärna använda växter med andra färger på blommorna än gult. Där gör gerberan succé med sina solformade blommor i hela färgskalan. För att inte tala om minirosorna i kruka som förutom vackra färger och ibland även har doft och ger en känsla av snart är det sommar…

Våren är för oss nordbor nästan samma sak som mängder av blommande lökväxter. Fördelen med lökväxter i kruka är att de passar såväl inomhus som i kruka utomhus. Ställ dem gärna utanför dörren så ger det en välkomnande känsla för såväl gäster som när man kommer hem efter en arbetsdag. De klarar ner till några minusgrader och blir det kallare är det kanske bäst att täcka dem eller ta in dem i värmen under natten.

Orange stjärnlök (Ornithogalum dubium) är en lökväxt från Sydafrika som blommar med varmt gula till orange blommor, länge inne och ännu längre ute. Nu till våren kommer också härligt doftande hyacinter i andra färger än de vi är vana att se runt jul - i gult, aprikos och kräm. Naturligtvis också mängder av färdigdrivna påskliljor och narcisser i kruka.


Vårfräsch är klematis i kruka med stora, skira blommor (Clematis florida 'Pistachio'). Den ger en känsla av sol och värme. Att dekorera med exotiska frukter eller växter förstärker intrycket.
Foto: Jan Tennek,
Arrangemang: Kristina Strand

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB