Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Låt Passiflora bli din stora passion

Det är länge sedan man kunde prata om passionsblomman och bara mena en enda. Idag finns det ett otal praktfulla Passiflora-sorter som mycket väl kan få dig att bli en passionerad samlare.

Från Floradania

Fint sällskap

Den klassiska passionsblomman Passiflora caerulea har blåvita blommor som är 7-9 cm i diameter och är fortfarande en värdig representant för den exotiska växtfamiljen. Numera har den fått fint sällskap av exempelvis Passiflora aurantia som har orange blommor och är lätt att få att blomma inomhus eftersom det inte påverkas av värmen under knoppsättningen. Varje blomma har en hållbarhet på 4-5 dygn. Om du vill att växten ska fortsätta växa får inte temperaturen bli lägre än 14-15° C. Samma sak gäller för den gula Passiflora citrina.

Kejsarinna Eugenia (Passiflora 'Empress Eugenie') har stora, väldoftande, skålformade blommor på sommaren och en bit in på hösten medan Passiflora 'Eynsford Gem' blommar från april till september.

Vackra klängväxter både ute och inne

Passionsblomman är en klängväxt. Många sorter klättrar utan problem upp 3-4 meter eller mer om de bara har en spaljé. Bladen sitter ett och ett precis som blommorna och kan ha många olika utseenden, men är ofta handdelade och blanka. När du köper en passionsblomma är den uppbunden på en båge. Om den ska stå inomhus måste den stå ljust och löpande lindas runt bågen. Om du har rejält med plats kan du plantera passionsblomman i en stor kruka och låta den klättra uppför ett stativ av exempelvis flätad pil.

Förutom att passionsblomman är en bra krukväxt är många sorter idealiska i uterummet, på den inglasade balkongen eller på terrassen på sommaren då den till exempel kan vara klättra uppför en spaljé på en södervägg. Passiflora caerulea och flera andra sorter tål lätt frost och kan övervintra i södra Sverige om de täcks över på vintern. De andra måste tas in på vintern.

Var säker på att lyckas

Passionsblomman klarar sig bra om den får torka lätt mellan vattningarna. Under växtperioden ska den ha gödning i normal dos. Varje enskild blomma har kort hållbarhet, 1-3 dygn. Om den inte bildar knoppar kan det bero på att nattemperaturen är för hög.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB