Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Begonia, Begonia x hiemalis

Namn: Begonia (Begonia x hiemalis)

Familj: Begoniaceae, begoniaväxter.

Ursprung: Dagens höstbegonior är hybrider efter arter från Soktotra, en ö utanför Somalia, och Sydamerika.

Färg: Röd, orange, gul, rosa, vit.

Beskrivning: Begonia - efter den franske botanikern Michael Begon (1638-1710).
hiemalis - vintrig.

Bakgrund: Begonia är ett stort växtsläkte med mer än 900 arter och det finns över 10000 olika förädlade sorter. Odling av de modernare begoniorna började på 1950-talet.

Ursprungligen är växten vinterblommande, men moderna sorter och modern odlingsteknik gör att blommande plantor kan odlas fram i stort sett när som helst på året. Begonia finns tillgänglig i handeln hela året.

Växten är att betrakta som en slit-och-släng-blomma då det är svårt att lyckas med konststycket att hålla den snygg efter blomningen. Begonian sätter knoppar och blommor under vintern och växer vegetativt under sommaren, men tack vare moderna produktionsmetoder kan den produceras året om.

Placering: För att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus. Plantan ska inte stå i stark sol och bör skuggas om den placeras i söderläge. Rumstemperatur året om är lämpligt. Begonian ska placeras långt ifrån fruktfatet eftersom etylen som avges av frukten kan orsaka knoppfall.

Sorter: Det finns ett flertal sorter som kan vara såväl enkla som halvfyllda eller fyllda.

Skötsel: Begonian får inte stå blött, men jorden bör inte heller torka ut helt, jordytan ska endast torka upp lätt mellan givorna. Svag näring varannan vecka under blomningen, vår-höst, ger bäst resultat. Optimal temperatur är 18-20°C.

De skadedjur som kan angripa begonia är bladlöss och trips. Bladen bör hållas torra eftersom blad duschade med vatten lättare angrips av svampsjukdomen mjöldagg. Krukan bör inte vridas för ofta eftersom detta kan orsaka knoppfall. För att blomman ska vara riktigt snygg bör vissna blommor plockas bort.

Produktionsmetoder: Sticklingar importeras till Sverige från Holland och till viss del även från Danmark. Ca 90 % av sticklingarna har rötter redan när de kommer. I Sverige planterar trädgårdsmästaren sticklingen och ibland får den växa till sig i 1-2 veckor innan den går vidare till nästa steg i produktionen.

Begonia är en kortdagsväxt, vilket betyder att plantan bildar blomanlag när dagslängden är under 12 timmar. Med hjälp av så kallad kortdagsbehandling kan växten odlas professionellt året om. Eventuellt toppas plantorna för att bättre förgrenas och sedan glesas plantorna för att möjliggöra luftcirkulation och för att ge plantorna mer plats att växa på.

Det största problemet vid produktion av begonia är mjöldaggsangrepp. Mot detta används svavellampor med goda resultat. Beroende på årstid och teknisk utrustning tar produktionen mellan 8 och 12 veckor.


Begonia
Foto: Anna Skoog


Begonia
Foto: 
Flower council of Holland

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB