Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i mars

Mars är en gråtrist månad, men här och var börjar vårtecknen dyka upp och det luktar vår. Här i Skåne sticker vintergäcken upp och gläder oss.

I trädgården är det ännu för tidigt att göra särskilt mycket, men inomhus finns det mycket man kan göra, inte minst drömma om den vår som ska komma. Att leta igenom och sortera fröerna från tidigare år är trevlig sysselsättning eller varför inte byta sorter med andra?

Ett problem i söderlägen är att solen värmer och växterna lockas att börja växa för tidigt. Speciellt intill väggar och stenar blir det varmt när solen skiner. Täck därför ömtåliga växter med säckväv och granruskor eller skugga dem på annat vis. Vintergröna växter kan lätt drabbas av torka under tidig vår när solen skiner, men tjälen ännu inte gott ur jorden, och behöver också täckas. Solen gör att vattnet avdunstar men på grund av tjälen kan inte växterna ta upp nytt vatten.

Har man en pil som ska hamlas så är det tid att göra det nu. Vid en hamling skär man av alla mindre grenar. Många anser att det hör till och dessutom gör beskärningen att pilen inte så lätt drabbas av svampsjukdomar (pilskorv). När forsythian har blommat ska den beskäras för att inte bli risig. Välj ut en del kvistar och sätt dem i vatten, de rotar sig lätt. Äpple- och päronträd kan fortfarande beskäras.

Har man fruktträd med grenar som sträcker sig mot himlen kan man så här års hänga tyngder i grenarna för att stoppa tillväxten och främja fruktsättningen. Tyngderna får anpassas så att grenarna kommer vågrätt, men utan risk för att brytas. En annan metod är att slå ner pinnar i marken och spänna snören som håller ner grenarna. Har man gräsmatta runt trädet blir förstås klippningen lite besvärlig.

Inomhus är det trevligt att driva upp lite kryddväxter. Så lite frön och ställ krukorna i ett ljust fönster och snart har du egna kryddor att plocka av. Vitlöksklyftor kan man stoppa ner till hälften i jord. Efter ett tag kommer det gröna blad som kan klippas i sallader eller som pålägg. Många växter som senare ska planteras ut ska också sås nu. Läs på fröpåsarna för att veta när det är tid för just de fröna. Några grönsaker som ska sås tidigt är tomat, paprika, chili och aubergine. Bland blommorna så ska tagetes, blomstertobak, aster, lobelia, heliotrop och flitiga lisa förkultiveras.

Läsvärt:
Förkultivering
Frösådd
Odla kryddväxter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB