Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i maj

Nu växer det så det knakar och det börjar bli härligt grönt ute. Ogräset verkar alltid växa fortast och för att hålla det i schack bör man rensa bort det regelbundet. Ju fortare man rensar bort det ju lättare är det. Rotogräs som kirskål och kvickrot bör man vara särskilt noga med. Försök dra upp så långa rotdelar som möjligt, eller gräv upp dem. De sprider sig enormt och konkurrerar ut allt annat.

Sparris, viss sallat, rädisor, gräslök och rabarber kan man skörda i södra Sverige. Vill man ha extra tidiga rabarber kan man lägga en kruka eller mörk spann över så utvecklas stjälkarna fortare och blir mjälla. Passa på att utnyttja växthuset till sallad och rädisor innan det är tid för tomater och gurkor där. Tänk bara på att växthuset blir väldigt varmt när solen skiner och kan därför behöva luftas.

Squash och gurkor kan förkultiveras ett par veckor innan de ska planteras ut i växthuset. Var försiktig med rötterna och plantera inte om dem innan utplanteringen. Gurkor och squash har känsliga rötter och vill inte störas i onödan. Även majs   och kål kan förkultiveras någon vecka.

Innan utplantering behöver alla växter avhärdas, vilket innebär att man bär ut växterna några timmar på en lugn, skuggig plats så att de får vänja sig vid utelivet. Den som inte är intresserad av att bära växterna ut och in kan istället täcka växterna med fiberduk när de flyttas ut. Det brukar fungera bra. Alla växter mår förövrigt bra av att täckas med fiberduk, det jämnar ut temperaturen och håller kvar fukten i marken.

De flesta sommarblommor kan man så ute under maj. Luktärter kan man förkultivera några veckor för tidigare blomning, liksom dahliaknölar. Rosorna ska beskäras och man brukar säga att det ska göras när björkarnas löv är stora som musöron.

Passa på att göra ett besök i plantskolan och köp lite nya växter. Maj är en bra månad för plantering och utbudet är stort. Planterar man på sommaren måste man vattna ofta och mycket, vilket man slipper om man planterar nu. Vattna dock rikligt vid planteringen och ett tag framåt tills växterna rotat sig. Sålla kompostjorden och blanda i en del vid planteringen av de nya växterna. Kompost mår växterna bra av.

Lämpligt att göra nu:
Förkultivera
Växthus
Gräsmatta
Ogräs
Rosbeskärning

Gräslök


Rabarber

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB