Afrodites skafferi
Om boken "Afrodites skafferi – kärleksfulla grekiska recept"
Afrodites skafferi är en stämningsfull och vacker kokbok av Inger Svanborg, utgiven 2007 av Prisma förlag. Boken, som är inbunden och på 186 sidor, bjuder läsaren på en både smakrik och visuell resa till Grekland, ackompanjerad av läckra fotografier tagna av Pepe Nilsson.
Författaren och dess grekiska inspiration
Inger Svanborg och hennes man är sedan över tio år bosatta på den grekiska ön Kythira, där de lever som olivbönder. Med en bakgrund som hushållslärare och ett brinnande intresse för matlagning har Svanborg samlat på sig en gedigen erfarenhet och djup kärlek till den grekiska matkulturen – något som genomsyrar hela boken och lovar en hög kvalitet på recepten och berättelserna kring den grekiska kokkonsten.
I Afrodites skafferi har den traditionella grekiska husmanskosten fått utgöra stommen, men recepten är varsamt anpassade till svenska råvaror och svenska förhållanden. Med stor känsla har Svanborg förädlat, utvecklat och moderniserat maträtterna utan att förlora det genuint grekiska, vilket gör boken extra värdefull för svenska hemmakockar.
Bokens innehåll och tematik
Den grekiska olivoljan spelar förstås en huvudroll i många rätter, men de färgstarka grönsakerna, aromatiska örtkryddorna och lokala råvarorna får också ta plats. Här presenteras alltifrån kött, fisk och skaldjur som huvudrätter till underbara efterrätter med frukt, ost, honung och nötter – allt typiskt för det grekiska köket. Förutom recepten bjuds läsaren på inspirerande inslag om exempelvis olivolja, vin och honung samt bildrika miljöskildringar från grekiska torg, vita hus och grönskande olivlundar, som levandegör passionen för Greklands smakupplevelser.
Visuell upplevelse och berättande
Boken är mer än bara en samling recept; det är en kärleksfull hyllning till den grekiska vardagsmaten och en inspirerande inblick i livet på Kythira. Pepe Nilssons bilder förhöjer läsupplevelsen och gör boken till en ren fröjd både för ögat och matlusten. Boken har blivit uppskattad bland såväl matintresserade läsare som dem som vill låta sig inspireras av den grekiska matkulturen.
Vill du läsa vidare om andra spännande inslag i det svenska och internationella köket, rekommenderas artikeln om Äpplen i Sverige.
Faktadekal
Titel | Författare | Fotograf | Förlag | Utgivningsår | ISBN | Sidor | Format |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Afrodites skafferi | Inger Svanborg | Pepe Nilsson | Prisma | 2007 | 978-91-518-4735-1 | 186 | Inbunden |
Afrodites skafferi – kärleksfulla grekiska recept är således en kokbok som på ett varmt och inspirerande vis väver samman traditionell grekisk matlagning med svenska förutsättningar och ger en inblick i författarens egna erfarenheter och passion för maten och livet på en grekisk ö.