Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Adventsförberedelser

Nu är de snart här, adventshelgerna. Ordet advent kommer av latinets _adventus_ som betyder (Herrens) ankomst. Det är en missuppfattning att advent betyder "väntan", men visst väntar vi på julen också, såväl barn som vuxna!

Av Sylvia Svensson

Nu i den grå förvintern behöver vi färg, ljus och värme och många tycker det är roligt att få börja pynta och göra fint. Både arbetet och det färdiga resultatet kan vara en källa till glädje!

Nu kan vi med gott samvete plocka fram de första julsakerna som stjärnor, ljusstakar och -slingor utan att verka vara ute alltför tidigt. Vi hinner ännu komplettera det som kanske inte fungerar och köpa eller göra nya vackra grejer.

Att julpynta kan göras lite i taget. Då blir det inte så mycket stress med att göra allt på en gång inför själva julafton, då de flesta av oss säkert har mycket att göra ändå.

Adventskalender och pynt

Nu är det dags att plocka fram och "ladda" årets adventskalender med små överraskningar. Den är inte bara kul för barn, det kan vara roligt för oss vuxna också.

Vi kanske kan ge en liten fröpåsekalender till bästa trädgårdsvännen eller varför inte hänga upp ett band med vackert paketerade praliner, en per dag, till maken - det är bara fantasin som sätter gränser!

Nu kan också adventsljusstaken och -stjärnan ställas fram i fönstret till glädje för oss själva och förbipasserande.

Vinterdekorationer och röda äpplen

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Ute på trappan, uteplatsen och balkongen är det härligt att dekorera med vintergröna arrangemang.
Har du växthus, kan det också ljussättas och pyntas inför helgerna.

Till fåglarnas stora glädje kan du göra ett vackert mossarrangemang med vinteräpplen i en vacker korg och ställa den ute i trädgården.

Det är också dags att hänga en vacker krans på ytterdörren. Den behöver inte vara den slutliga julkransen ännu, det är en så rolig sysselsättning att göra egna kransar att det lätt blir en ny variant till både advent och jul.

Adventskrans inne

Själv brukar jag även använda trädgårdens vintergröna kvistar till en adventskrans på bordet inomhus. På loppis kan du hitta en gammal porslinskrans med ljushållare för 4 ljus och hål för att sticka ner kvistar i ett vattenmagasin, alltså en sorts vas med ljushållare. Kom bara ihåg att tillsätta vatten allt eftersom det förbrukas så att kransen klara sig långt fram till nyåret.

Ha en så kallad änglavakt på alla de levande ljusen och glöm inte att släcka dem!

Ett viktigt tips är att kolla husets alla brandvarnare så att de fungerar. Byt gärna batteri i dem också.

Julamaryllis och andra blommor

Vill du driva egna amaryllis till julen är det hög tid att börja nu, försök hitta en lök med lite grönt som tittar fram redan. Tyvärr är det svårt att pricka in just julafton när den första klockan ska slå ut, men amaryllis är vackra under hela vintern när inte så mycket annat blommar, så vad gör väl det om de öppnar sig lite för tidigt eller några dagar för sent! Att driva amaryllis kan du läsa om här: Att driva amaryllis

Hyacinter och liljekonvaljer bör du också starta med några veckor före jul om du tänker driva dem själv.

Glögg och julbak

Många av oss vill göra egen glögg, likör och julsnaps. Funderar du på att göra det är det dags nu, sådana drycker behöver lite tid för att hinna mogna.

Börja gärna i god tid med att baka julkakor och -bröd och frys in det. Pepparkakor kan du förstås också baka redan nu, men de brukar ha en underlig förmåga att hinna ta slut långt före jul, så kanske får det bli en omgång till lite senare.

Att göra inför julen

Skriv en egen Att göra-lista fram till julafton för att fördela sysslorna i lagom takt under december. Då kanske du slipper känslor av stress och måsten när inte allt ska göras dagen före julafton. Julen är en källa till glädje så hoppa över allt tråkigt och gör bara det som känns roligt och meningsfullt.

Ta vara på alla tillfällen att mysa! Det är inte bara olika bestyr och jobb som gäller, det är njutning också!

Pyssel och tips

Det finns massor av olika pysselidéer och tips här på Odla.nu. Läs gärna, pyssla på och gör något roligt!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB