Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna
Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna
Om Fröuppropets kulturarv
Text och foto: Lena Nygårds, kulturvetare och författare, samt Matti Wiking Leino, agronom och kulturväxtforskare. Författarnas egna foton om inget annat nämns.
SLU/POM 2013. ISBN 978-91-576-9127-9
Fröuppropet – en unik insamlingsinsats
Den rikt illustrerade och mycket intressanta boken med det fantasieggande namnet, Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna, är ett direkt resultat av det så kallade Fröuppropet – en rikstäckande inventering av äldre köksväxter som genomfördes av POM, Programmet för odlad mångfald, under det tidiga 2000-talet.
Bakgrunden till Fröuppropet var ambitionen att rädda och dokumentera Sveriges gröna kulturarv. Initiativet tog sin början på Älvsjömässan 2002 under devisen ”Var med och rädda vårt gröna kulturarv”. Ingen kunde då ana att responsen skulle bli så stor: hela 270 personer hörsammade uppropet och skickade in frömaterial av äldre sorter – och två tredjedelar av fröerna visade sig vara levande! Insamlingen omfattade köks-, prydnads- och spånadsväxter och gav en unik inblick i den biologiska och kulturella mångfald som finns inom våra traditionella odlingsväxter.
Kvinnornas roll i odlingshistorien
Kvinnliga förvaltare av vårt odlingsarv
Boken hyllar de människor, och inte minst de kvinnor, som odlade och bevarade dessa grödor för att säkra mat på bordet till sina familjer och som därmed bevarade odlingskunskap och traditioner för framtiden. Klint Karin och Mor Kristin är exempel på de många outtröttliga kvinnor som vårdade sina trädgårdsland med både egna och ärvda frösorter – och som nu fått ge namn åt dessa sorter.
Under arbetets gång möttes författarna av betydligt större mångfald än väntat. De samlade inte bara in frön, utan kom också nära berättelserna om kvinnorna bakom odlingen, lokala sortnamn, odlingstraditioner – och till och med recept knutna till just de aktuella sorterna. Eva Jansson, samordnare för POM, skriver i sitt förord om ”den stora historien berättad genom det lilla fröet” – en formulering som verkligen fångar bokens känsla.
En skattkista av historia och inspiration
I boken presenteras en skattkista av svenska odlingshistorier, klassiska och vackra foton på både odlare och deras marker, bilder på gammaldags fröpåsar och teckningar som levandegör våra kulturväxters historia. Lägg därtill unika recept och kartor som visar var de gamla sorterna samlades in och odlades, och läsaren bjuds på en resa genom det svenska odlingsarvet.
Det insamlade frömaterialet har sedan bevarats genom Nordiskt Genresurscenter (NordGen), där det groningstestas och odlas upp för framtida generationer. Projektet har även lett till skapandet av varumärket Grönt Kulturarv, vilket garanterar att äldre svenska sorter bevaras och kan återanvändas av nya generationer odlare. Denna märkning gäller för sorter som varit i odling före 1960, har ursprung i Sverige och bedöms vara särskilt bevarandevärda.
Beställning och mer information
Allt som allt är Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna en underbart nostalgisk och inspirerande bok för alla som är intresserade av både odling och svensk kulturhistoria. Originalberättelser, historiska bilder och ovanliga recept ger tillsammans en fördjupad förståelse av vår gröna arvsmångfald och de människor som låg bakom.
Boken beställs via SLU publikationsservice:
publikation@slu.se
Telefon 018-67 11 00
Pris: 150 kr (varav moms 8,49 kr). Portokostnad tillkommer. Beräknad leveranstid: 5-7 arbetsdagar.
Läs vidare
Läs också gärna Bästa matsvamparna för ytterligare inspiration kring svenska råvaror och kulturarv.