Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dags att höstplantera växter och dela perenner

Nu närmar sig den tiden i trädgården då det är idealiskt att plantera nytt och dela perenner som har blivit för stora. Även om en del buskar och perenner är överblommade i augusti och september är det nu du kan fynda, hos t ex oss på Odla.nu, stora, till och med blommande, krukodlade perenner, bärbuskar och klematis till bra pris och som snabbt och snyggt fyller rabattens hål. Du investerar ju i nästa års prakt och skörd. Men... du har väl markerat på våren var du hade lökväxterna, så att du inte gräver sönder dem när du planterar? Om inte, så kanske du har foto från i våras där du kan kolla var du har dem?

Perennerna och de vintergröna växterna behöver tid på sig för att hinna rota sig innan vintern kommer, så för dem är augusti och början av september en bra tid att komma i jorden när den ännu är varm och dessutom ofta naturligt fuktig, dessutom är den värsta sommarhettan förmodligen förbi nu.

Särskilt när det gäller lite ömtåligare rosor, rododendron och "zonknäckarväxter", alltså växter som är på gränsen till sitt härdighetsområde, är det bra att plantera dem så tidigt som möjligt, redan i mitten på augusti.

Nu på sensommaren är det särskilt bra att dela perenner som blommar på våren, man stör ju inte blomningen nu. Självklart kan man också dela på höstperenner nu om man nänns störa dem mitt i deras grannaste blomning, annars kan man dela dem på våren precis när de är på väg att börja växa.

Många perenner, t.ex. funkior, blir dessutom "skalliga" i mitten med åren och behöver snyggas till genom att delas och planteras om.

Den bästa tiden att flytta eller dela på pioner är i september, då hinner de etablera sig och kanske inte "märker" så mycket av flytten att de sedan blomvägrar i flera år.

Men pioner bör man inte flytta i onödan, de vill gärna vara i fred länge där de en gång har blivit planterade. Mer om att dela perenner finns att läsa här.

Lövfällande, krukodlade buskar och träd kan man däremot plantera så länge marken är tjälfri. Tänk bara på att inte klippa ner dem i samband med höstplanteringen, det gör man på vårvintern.

Just nu är det ett bra sortiment av sådana i plantskolorna, många har dessutom rea på sommarsortimentet.

Gör i ordning planteringsytorna först, allt efter vad du har tänkt plantera: kraftig, lerhaltig rosjord till rosor, passande perennblandning till de olika perennerna och surjord till rododendron. Särskilt om du har extrem lerjord, är det viktigt att bättra den med humus, grus och torv, även i omgivningen, inte bara i själva planteringsgropen. Mer att läsa om jord hittar du på annat håll på Odla.nu.

När du så ska plantera dina krukodlade plantor, placera hela krukan i en hink vatten en stund innan, så att växten får dra ordentligt med vatten. Fyll bra planteringsjord i den ordentligt tilltagna planteringsgropen och vattna även denna, sätt ner växten utan kruka men slå inte sönder hela rotklumpen, lirka bara lite bland rötterna om det har bildats en rotsnurr, så att rötterna inte fortsätter att växa runt, runt. Fyll i gropen genom att skaka plantan försiktigt så att jorden rinner in bland rötterna och vattna emellan, tills gropen är fylld upp till ca 2 cm över jordgränsen när växten stod i krukan. För träd och buskar ska ovandelen vara jäms med jordytan i krukan, inte djupare. Akta så du inte skadar rothalsen när du planterar! Och så vattna rejält igen, för träd och buskar ca. en hink/planta, och fyll på mer jord vid behov om den sjunker ihop.

Sedan fortsätter du vattna rejält ca. 1 gång i veckan under hösten, beroende på om det regnat mycket eller inte. För att underlätta vattningen kan man lämna en grund grop att vattna i, men den får sedan fyllas igen inför vintern, t o m kupa upp jord mot stammen något som hos rosor. Inga växter gillar vatten som ligger och fryser runt om dem under vintern, så har man styv lerjord, är upphöjda rabatter ett bra sätt att plantera eller så får man göra ett dräneringsdike ifrån växten vid extrema fall.


Växter i väntan på plantering

Simsalabim - en daglilja blir två!
Gräv försiktigt upp.


Skaka av jorden.


Dra varsamt isär med händerna.

Glöm inte sätta namnlapp med en gång, så att du inte glömmer vad den nya plantan heter!


Hostadelning

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB