Fråga om ros

Ovanlig trädgårdsbesökareHej,
Såg att ni säljer en kanadensisk ros, Henry Kensley, den gillar jag. Kan denna ros vara lämplig att plantera på en strandtomt i Södertörn/Nynäshamnsområdet vid Östersjön? Östersjöns stora variationer i vattennivå gör att planteringsområdet periodvis ligger under vatten höst/vinter. Växterna måste därför tåla bräckvattenmiljö och att rotsystemet ibland ligger under vatten. Lite knepiga växtförhållanden.

Naturlig vegetation sommartid är vanligt gräs, älggräs, al, sälg och naturligtvis vass i närheten.

Vi har en stor spireabuske som mår gott där, men vi vill också ha tex rosor och andra buskar/låga träd). Har funderat på häggmispel och havtorn, men de blir ju rätt så höga.

Kan Henry K passa? Annat som ni säljer som passar? Även tips om perenner och lökar för strandmiljö mottages tacksamt. OBS – vi har inte klippstrand med tunt och magert jordskikt, jordmånen är lera/humus/sand. Mer sand och odlingsjord skall tillföras.

Vänliga hälsningar
Maria

Odla Svarar: 

Tyvärr kan jag inte rekommendera någon ros som tål att stå i vatten under vintern. Det gör inte så många andra växter heller, förutom ren strandvegetation som du ju nämner några här.

Annars kanske du hittar något användbart i denna artikel (3 sidor!) http://www.odla.nu/artiklar/kustnara.shtml

En lösning skulle kunna vara att ni bygger upphöjda bäddar utanför området som kommer att ligga under vatten vintertid. Ni kanske kan terrassera med hjälp av L-block eller stenmurar och få upp rabatten ur farozonen?

I så fall kan kanadarosor tänkas fungera, bara de slipper stå i vatten.

Andra rosor som kan komma i fråga är de med rugosa-blod i "ådrorna" samt förstås de som naturligt växer vilda i liknande miljö, typ Rosa canina och dess hybrider.

Här är en lista på andra rosor som klarar något fuktiga jordar men inte stillastående vatten vintertid:

Rosa acicularis, R. arvensis, R. majalis, R. majalis 'Foecundissima', R. multiflora, R. nitida, R.pendulina, R. wichuriana, 'Bennett's Seedling', 'Ruga', 'Splendens', 'Venusta Pendula', 'Aksel Olsen', 'Hybrida', 'Lykkefund', 'Carnea' och 'Seagull'. (Källa: Rosor för nordiska trädgårdar, del 2).

Hoppas du hittar några idéer nu?
Annars hör av dig igen!
Sylvia

Utförsäljning utav Austinrosor!

Nu dags att plantera rosorna, vi har upp till 28% rabatt på alla våra Austinrosor

Ta mig till Austinrosorna!